KEERT HET TIJ ?

Het verblijfstoerisme aan de Vlaamse kust heeft ook in 1997 forse klappen gekregen. Alleen de hoteliers zagen het aantal klanten stijgen.

Het verblijfstoerisme aan de Noordzee en in heel West-Vlaanderen heeft ook dit jaar terrein verloren. Dat berekende het West-Vlaams Economisch Studiebureau ( WES). De negatieve trend is vooral te wijten aan de slechte prestaties van de vakantiewoningen.

Eerder dit jaar pakte de kusthoreca nog uit met groeicijfers. Al te voorbarig, zo blijkt : van janurai tot einde augustus 1997 werden minder overnachtingen geteld dan in dezelfde periode van 1996. Vooral de verhuur van vakantiewoningen slabakt. Het aantal overnachtingen in vakantiewoningen daalde in 1997 voor het zesde jaar op rij. De totale achteruitgang in die zes jaar bedraagt nu al 25 %. Tot einde augustus 1997 gingen de vakantiewoningen er met 4,5 % op achteruit in vergelijking met dezelfde periode in 1996. Zelfs tijdens de tropische vakantiemaand augustus moesten de vakantiewoningen 0,6 % prijsgeven, in juli was dat maar liefst 9,8 %.

De Confederatie van Immobiliënberoepen van België ( CIB), afdeling kust, adviseert haar leden dan ook om in 1998 de prijzen voor vakantiewoningen niet te verhogen, ze integendeel in bepaalde gevallen zelfs te verlagen. Bovendien wijst de CIB erop dat “de verhuursector (te) lang wachtte om massaal de huurperiode aan te bieden die de klant wil.” Die klant wil immers steeds meer voor kortere perioden een appartement huren. Contracten voor twee weken of meer raken in onbruik.

De WES-statistieken laten eveneens een verlies zien voor de sector vakantiecentra, het zogenaamde sociale toerisme. De campinghouders zelf spreken van een verlies van 5 %.

Gelukkig kunnen de hoteliers met goede cijfers uitpakken. Tijdens de eerste acht maanden van 1997 noteerden de kusthotels 4,7 % overnachtingen meer dan in dezelfde periode van 1996. De Brugse hotels noteerden zelfs 8,9 % meer overnachters, die in het West-Vlaamse hinterland 11,8 %. Ook de kusthotels zien zich geconfronteerd met late reserveringen, kortere verblijven én een prijsbewuste klant.

Last but not least : over de overnachtingen in de vakantieparken verstrekte het WES geen cijfers. SunParks, dat aan de kust twee vakantieparken bezit, spreekt voor de eerste zes maanden van 1997 van een groei van 4,5 %.

Wie het kleine niet eert,…

LUIEREN AAN DE KUST Maar het aantal overnachtingen blijft dalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content