KBC: tussen hamer en aambeeld

De bank-verzekeraar heeft een sterk eerste halfjaar achter de rug, met een onderliggende winst van 1,1 miljard euro. Toch is enige nuancering hier op zijn plaats: KBC heeft namelijk een verlies van 338 miljoen euro geleden op de verkoop van KBL European Private Banking voor 1,35 miljard euro aan het Indiase Hinduja Group. Na die transactie (die moet worden afgerond in het derde kwartaal) zal KBC over een kapitaaloverschot van 3 miljard euro beschikken ten opzichte van de nagestreefde Tier-1-ratio van 10 %. De Belgische groep moet nog een minderheidsbelang in CSOB naar de beurs brengen en haar verkoopkanalen Centea (bank) en Fidea (verzekeringen) in België verkopen. Daarmee zal haar kapitaaloverschot nog verder toenemen, wat kan dienen voor de terugbetaling van de ontvangen crisissteun. Ter herinnering: KBC heeft in totaal 7 miljard euro gekregen van de federale en Vlaamse regering. Daaraan moet een terugbetalingspremie van 50 % worden toegevoegd, waarmee het totaal op 10,5 miljard euro uitkomt.

Als de groep in 2010 zoals gepland een dividend uitkeert, zal ze op de ontvangen staatssteun een rente van 8,5 % moeten betalen. Met als gevolg dat de nettowinst van KBC over het eerste halfjaar beperkt blijft tot 0,86 euro per aandeel, terwijl de onderliggende winst 2,35 euro per aandeel bedraagt.

Aangezien de groep (nog) geen toegevingen van de regeringen heeft gekregen met betrekking tot een versoepeling van de steunmodaliteiten, zijn de verkoop van activa en de terugbetaling van de subsidies de belangrijkste doelstellingen om opnieuw te kunnen aanknopen met substantiële nettowinsten (en royale dividenden voor de aandeelhouders). Als KBC zich echter zou vergalopperen, zou het binnen een of twee jaar geconfronteerd kunnen worden met een te laag eigen vermogen wanneer het zich moet conformeren aan de kapitaalvereisten van Basel III. Als het echter de terugbetaling van de steun uitstelt, zal de bank-verzekeraar genoodzaakt zijn om het grootste deel van zijn winst te besteden aan het betalen van intresten zonder het eigen vermogen te kunnen versterken (via de gerapporteerde winst) en zonder aandeelhouders te kunnen belonen.

Als we daar de risico’s van een stijging van de kredietverliezen aan toevoegen als gevolg van de economische vertraging en de daling van de nettorentemarge, dan maakt dat de vooruitzichten voor het KBC-aandeel niet echt rooskleurig. Tenzij er een nieuw akkoord wordt bereikt met de overheid (maar welke minister zal het aandurven om de bank op dit moment een cadeau te geven?), zal de bank-verzekeraar zijn strategie moeten herzien. Die strategie, die de uitkering van een dividend in contanten of een heel snelle terugbetaling van de overheidssteun omvat, riskeert problemen te veroorzaken op het moment dat Basel III van kracht wordt. Kortom: voldoende onzekerheid om KBC uit onze portefeuille te weren.

Tenzij er een nieuw akkoord wordt bereikt met de overheid, zal KBC zijn strategie moeten herzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content