KARWEIEN IN DE KAUKASUS

Antwerpenaar Hans Jacobs leidt het eerste verhuisbedrijf van de Kaukasus.

Het gat in de Kaukasische markt. Zonder zware investeringen, met tweedehandse wagens én gemotiveerd personeel. Dat vond Hans Jacobs, zaakvoerder van Nomad Express Ltd., met hoofdzetel in de Georgische hoofdstad Tbilisi. “Een verhuisbedrijf bestaat in de Kaukasus niet. Ons verhuisbedrijf is gewoon heel Belgisch, gekloond op het model van een Belgisch verhuisbedrijf.” Vier vaste werknemers werken in het centrale distributiecentrum in Tbilisi. Losse medewerkers worden ingeschakeld voor een verhuizing. De meesten zijn artsen, die na hun uren of op vrije dagen meewerken. “Hooggekwalificeerd personeel,” merkt Hans Jacobs op.

Vrachtwagens, petjes, T-shirts zijn uitgerust met het logo van Nomad Express, een trekkende kameel. De naamsbekendheid in de hoofdstad van Georgië is hoog. Al maakt de gewone Georgiër geen gebruik van de verhuisdienst. “De klanten zijn voor 99,9 % internationale organisaties, via openbare aanbestedingen.” De inboedel van ambassades, van instellingen van de Verenigde Naties, soms van een internationaal zakenman, worden verhuisd. Het gebied omvat Georgië, Azerbeidzjan, Armenië en Oezbekistan. In Armenië en Oezbekistan heeft Nomad Express een filiaal. Vanuit Antwerpen worden de verhuizingen geregeld via Jimex Trading bvba, een bedrijf dat exclusief voor Nomad Express werkt. Alle bedrijven zijn bijna volledig in handen van Hans Jacobs. In Tbilisi en Jerevan bezitten lokale partners 10 % van de aandelen in Nomad Express, in Oezbekistan werd een 50 %-50 %-constructie op het getouw gezet. Met cijfers is Hans Jacobs spaarzaam. Jimex Trading boekte in 1995 een verlies van een half miljoen, de schuldgraad verhoogt naar 88 %, toont de balans van de Nationale Bank.

Naast verhuizingen, levert Nomad Express eveneens transportfaciliteiten. Opnieuw zijn internationale instellingen de belangrijkste klanten. Maar ook voor luchtvaartmaatschappijen en douane-agentschappen verzorgt Nomad Express de verdere behandeling. “Vanuit Antwerpen verdwijnt er bijna wekelijks een vracht. We behandelen ook de douaneformaliteiten en de mogelijke problemen onderweg. Vooral in Georgië is corruptie een grote plaag. De corruptie is de voorbije jaren verschoven van de georganiseerde misdaad naar de nationale instellingen.” Toch drukt het onstabiele klimaat niet echt op de investeringen in de regio, meent Hans Jacobs. Drie maanden per jaar vertoeft de Antwerpenaar in de Kaukasus. Wanneer hij in Antwerpen werkt, gebeurt alle communicatie via e-mail. “De werknemers nemen zelf geen initiatief. Ze wachten op instructies. Maar ze voeren ze vervolgens wél uit”.

HANS JACOBS (NOMAD EXPRESS) Een gewoon Belgisch verhuisbedrijf, maar gekloond voor de Kaukasus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content