Karel Van Eetvelt: ‘Meer mensen hogere koopkracht in plaats van dezelfde mensen meer koopkracht’
“Het probleem ligt in eerste instantie bij de kost van arbeid en in tweede instantie het te grote verschil tussen bruto- en nettoloon. Je moet die problemen in die volgorde oplossen en niet omgekeerd.” Dat heeft Unizo-topman Karel Van Eetvelt zondag verklaard in De Zevende Dag. Hij kantte zich niet tegen de toepassing van de indexsprong op de huurprijzen.
Volgens Van Eetvelt is de discussie die zich zondag ontspon tussen het VBO en het ACV “een verhaal van ‘ik eerst'”.
De realiteit op het terrein leert volgens de Unizo-baas dat de loonkosthandicap nog steeds om en bij de 15 procent bedraagt. Hij pleit er dan ook voor de ondernemingen competitiever te maken. Dat leidt tot lagere prijzen en meer werkgelegenheid. “Meer mensen hogere koopkracht in plaats van dezelfde mensen meer koopkracht. Daarover gaat het debat”, aldus Van Eetvelt. Hij meent ook dat het nettoloon en het minimumloon in ons land niet echt een probleem zijn vergeleken met andere Europese landen.
“Waar echt een probleem is, is in eerste instantie bij de kost van arbeid. In tweede instantie, en daar ben ik het mee eens, is dat de verhouding tussen bruto- en nettoloon veel te hoog is. Maar je moet dat in die volgorde oplossen”. Volgens Van Eetvelt is de discussie over de indexsprong en de huurprijzen “bijna een non-issue”. Veel verhuurders zouden immers een indexering niet doorvoeren. “Maar als het helpt om in een globale discussie draagkracht te creëren en om in het verhaal van de indexsprong de pagina om te draaien en het gezanik te doen stoppen, denk ik dat zo’n dingen bespreekbaar moeten kunnen zijn”, aldus de voorman van de zelfstandigenorganisatie.
Hij denkt ook dat het bedrag van 5 miljard euro dat wel eens naar voren wordt geschoven in verband met de taxshift, “vrij veel is”. “Dan zullen er heilige huisjes moeten sneuvelen”, aldus Van Eetvelt. (Belga/JH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier