JOODSE DIAMANT

Geen uittocht.

Vanuit de Antwerpse Pelikaanstraat het hart van de diamanthandel leidt Louis Davids het Belgisch Israëlitisch Weekblad. De 13.000 lezers van deze wekelijkse krant konden tot nog toe weinig of niets vernemen over de huidige schandaalsfeer in de diamantsector. Het faillissement van Bank Max Fischer kreeg een twintigtal lijnen, de recente arrestaties in het Antwerpse diamantmilieu bleven onvermeld.

“De diamant behoort niet toe aan de joodse gemeenschap,” verbaast Louis Davids. Bank Max Fischer had toevallig een joodse eigenaar, maar was zeker geen exclusief joodse bank. De mensen die aangehouden zijn, zijn niet als jood aangehouden, wel omdat ze misschien dingen gedaan hebben die niet koosjer zijn.”

Louis Davids erkent wel dat er onder de Antwerpse joden veel over de recente affaires gesproken wordt. Maar een voorbode van de grote uittocht ziet hij zeker niet. “Dat is een fabeltje,” stelt hij gerust. “In Israël is er ook controle, wetten moeten overal geëerbiedigd worden. Misschien tracht men in Israël uit de gebeurtenissen munt te slaan en diamantairs weg te lokken. Maar waarom zouden ze weggaan ? Ze wonen hier al tientallen jaren. En van antisemitisme is hier geen sprake. We hebben op religieus gebied alle vrijheid. Weet u dat de recent geopende synagoge op de Brusselse luchthaven de enige in Europa is ?”

Volgens Louis Davids ligt de joodse gemeenschap een 20.000-tal in Antwerpen veel meer wakker van de stijgende armoede. “Ik ken Joodse families die er met moeite in slagen hun kinderen op de sabbat vlees te geven. Het Centraal Beheer voor Joodse Weldadigheid en Maatschappelijk Hulpbetoon, dat dit jaar zijn 75-jarig bestaan viert, krijgt meer en meer aanvragen voor hulp. En de Joodse middenstand voelt het verschil.” Oorzaak van de armoede ? Davids : “De economische crisis. De dalende mogelijkheden van werk in de diamant. 50 % van de diamantairs zijn nu Indiërs en die laten veel werk doen in Indië. De toekomst in de diamant is beperkt. Sinds twee jaar verzorgt het Centraal Beheer opleidingen tot andere beroepen zoals kleermaker, schoenmaker, loodgieter, elektricien.”

En als klap op de vuurpijl hebben velen hun laatste spaarcentjes verloren in het faillissement van Bank Max Fischer.

LOUIS DAVIDS (BELGISCH ISRAELITISCH WEEKBLAD) De recente affaires in het Antwerpse diamantmilieu zijn geen voorbode van een joodse uittocht. De diamant behoort niet toe aan de joodse gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content