Jong en veelbelovend
Obligaties uit de opkomende landen hebben potentieel, zegt Andrew Grijns, obligatiebeheerder bij Pictet & Cie. Op korte termijn maant hij aan tot voorzichtigheid.
Obligaties uit de opkomende landen hebben een moeilijk jaar achter de rug. De koersen vielen fors terug, nadat Fed-voorzitter Ben Bernanke in het begin van de zomer onverwachts aankondigde dat zijn instelling haar soepele monetaire beleid mogelijk zou beginnen af te bouwen. Dat leidde tot de uittocht van beleggers uit landen die als kwetsbaar worden beschouwd vanwege de grote tekorten op hun lopende rekening, en die dus sterk afhankelijk zijn van financiële stromen uit het buitenland om hun economische groei te financieren. De munten van die landen ondergingen een sterke correctie en sleurden de overheidsobligaties in hun val mee.
Zwaar afgestraft
“Obligaties uit de opkomende landen zijn een vrij jonge activaklasse. In het verleden maakte dat segment al enkele vo-latiele periodes door”, zegt Andrew Grijns, beheerder van het fonds Global Emerging Debt bij Pictet & Cie. “Sinds 2008 heeft de kwantitatieve versoepeling van de Fed een massale toeloop van beleggers naar obligaties uit de groeilanden op gang gebracht. Daar realiseerden ze een rendement dat op hun nationale markten niet meer haalbaar was.”
“Op die manier ontstond een sterke correlatie tussen de Amerikaanse overheidsobligaties en de obligaties uit de opkomende landen. Het risico bestaat dus dat de afbouw van de steun van de Fed de koersen de komende maanden onder druk zet.” Grijns is ervan overtuigd dat obligaties uit de opkomende landen te zwaar zijn afgestraft en dat ze zich geleidelijk weer zullen bewegen in de lijn van hun fundamenten.
Institutionele beleggers
Volgens Andrew Grijns moeten obligaties uit opkomende landen goed in de gaten worden gehouden in 2014. “Bijna 100 procent van de uitgaande stromen was afkomstig van retailbeleggers, terwijl institutionele beleggers zijn blijven kopen. Niettemin moeten we vaststellen dat ze over het algemeen sterk onderwogen blijven in obligaties uit de opkomende landen, vergeleken met het economische gewicht van de opkomende economieën.” Obligaties uit opkomende landen vertegenwoordigen slechts 0,2 procent van de obligatieportefeuille van institutionele beleggers. Grijns is van oordeel dat dat aandeel op termijn stijgt tot 5 procent.
“We zien veel verschillen tussen de groeiregio’s, meer bepaald tussen de landen met grote tekorten op hun lopende rekening — zoals Brazilië, Zuid-Afrika, Turkije, India en Indonesië — en de landen zonder zulke tekorten.” Het fonds Pictet – Global Emerging Debt, dat drie Morningstar-sterren heeft en over de voorbije vijf jaar een gemiddelde groei van circa 10 procent kan voorleggen — legt het accent op landen die het in de nabije toekomst beter moeten kunnen doen.
“Bovendien verwachten we dat de economische groei in de opkomende regio’s positief zal verrassen”, aldus Grijns.
Pictet – Global Emerging Debt ISIN-code: LU0170994346
FRÉDÉRIC DINEUR
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier