Jong en toch ervaren
Zakelijkadviesbureau Deloitte heeft tien beloftevolle jonge technologiebedrijven geselecteerd. Zij hebben het potentieel een revolutionaire technologie op de markt te brengen of zeer snel te groeien.
Deloitte gaf vorige week de lijst met tien bedrijven vrij, die meedingen naar de titel van Rising Star en Most Disruptive Innovator, de nevencompetities van de Deloitte Technology Fast50. In alfabetische volgorde gaat het om Argus Labs, Awingu, The Grapevine, Inside Matters, Limecraft, Masthercell, Nallian, Q-Biologicals, Showpad en Smappee. Fast50 is een ranglijst van de vijftig snelst groeiende technologiebedrijven. De bedrijven die aan Fast50 deelnemen, moeten minstens vijf jaar bestaan. Daarom heeft Deloitte ook twee andere onderscheidingen voor bedrijven die minder lang bestaan. De Rising Star bekroont een jong bedrijf met het grootste omzetpotentieel, de Most Disruptive Innovator de revolutionairste technologie. Een jury onder leiding van Duco Sickinghe selecteert beide winnaars.
Vorig jaar organiseerde Deloitte de wedstrijden nog op het niveau van de Benelux. Nu is er voor het eerst een editie met enkel Belgische bedrijven. Maar zelfs in die kleinere vijver bleken er voldoende vissen te zitten. “Er waren meer dan vijftig jonge bedrijven die zich kandidaat hebben gesteld voor de nevencompetities”, vertelt Nikolaas Tahon, managing partner bij Deloitte Accountancy. “Uit die weelde is een goede shortlist samengesteld. De tien genomineerde bedrijven verdedigen zich op 22 oktober voor de jury. Dat lijkt sterk op de manier waarop ze zich moeten voorstellen bij kandidaat-investeerders. Zo’n investors pitch is meestal een kernachtige presentatie, met vragen achteraf. Het zet inderdaad wat druk op de ketel om mensen in zo’n korte tijdspanne te moeten overtuigen, maar dat is de realiteit. Als de vonk niet in een kwartier overslaat, zal het ook niet lukken na een paar uur. Kandidaat-investeerders moet je direct kunnen overtuigen van het potentieel van je product en van het feit dat je erop voorbereid bent om snel te groeien.”
Matuur management
Vier van de tien genomineerde bedrijven zijn gevestigd in het Gentse. “Dat is geen toeval”, zegt Tahon. “Net zoals in Antwerpen en andere grote steden zijn daar veel incubatieplatformen om starters te helpen. Wat verder opvalt, is de maturiteit van het management. Mensen denken soms dat die jonge technologiebedrijven vooral opgericht worden door onervaren twintigers. Maar dat is bij deze lichting niet het geval. Omdat veel oprichters al hun sporen hebben verdiend, zie je bij die bedrijven dat ze al snel geld hebben opgehaald of dat ze bijvoorbeeld een onderzoeksbeurs hebben gekregen van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie.”
In de voorbije edities van Fast50 doken al regelmatig bedrijven op die eerder genomineerd waren voor de Rising Star en Most Disruptive Innovator. De huidige lichting, met haar meer ervaren oprichters, heeft goede kaarten om ook naar die lijst van snelgroeiende bedrijven door te breken. “Er zijn veel obstakels, maar het belangrijkste is de samenstelling van het team”, zegt Ann-Pascale Bijnens. De innovatie-experte en directeur van Tech Transfer van de UHasselt zit in de jury die jonge bedrijven moet beoordelen. “Het is een enorme dooddoener, maar een team met de juiste mix van competenties, ervaring en doorzettingsvermogen kan veel uitdagingen aan.”
STIJN FOCKEDEY
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier