Jobs bedreigd in Antwerpse Bayer-vestigingen?

Vanaf maandag 31 januari noteert Lanxess op de beurs van Frankfurt. Daarmee is de afsplitsing van de chemietak van Bayer een feit. Of toch gedeeltelijk. Maar wat betekent de operatie voor de Belgische dochters?

Eind november 2004 verraste Bayer de wereld met kwartaalresultaten die beter waren dan verwacht. De omzet steeg met 3,4 % en het operationeel resultaat verdrievoudigde. Een signaal dat het eindelijk weer de goede richting uitgaat met het concern uit Leverkusen?

De jongste jaren liep het niet geweldig bij Bayer. In 2003 bedroeg het bedrijfsverlies 1,4 miljard euro. In de daaropvolgende besparingsronde verloren in Antwerpen 450 mensen hun baan. De huidige topman Werner Wenning koos vorig jaar bovendien voor de opsplitsing van het bedrijf. Of toch ten dele. Want na de afsplitsing van Lanxess telt het nieuwe Bayer nog steeds drie divisies: Bayer Material Science, Bayer Crop Sciences en Bayer Healthcare.

De Antwerpse tak van Bayer wordt opgesplitst in Lanxess en Bayer Material Science (BMS). De rubberfabriek op linkeroever wordt Lanxess Rubber NV, terwijl de helft van de kunststofactiviteiten op rechteroever verhuist naar Lanxess NV. De afdeling in Tielt blijft bij BMS en de verkoopdivisie in Brussel zal zowel mensen voor Bayer als Lanxess herbergen. Het vroegere Plant Genetic Systems (PGS) in Zwijnaarde blijft onder de koepel van Bayer Crop Science.

Om de interesse van beleggers te wekken, moet Lanxess dringend zijn winstmarge opkrikken. Die ligt volgens analisten van het beurshuis Merrill Lynch aanzienlijk lager dan bij concurrenten. Op dit moment halen de Lanxess-bedrijven een winstmarge van 7 procent; tegen 2006 moet dat 9 tot 10 procent worden. De belangrijkste taak van de nieuwe Lanxess-topman Axel Heitman bestaat er dus in om kosten te knippen.

De druk om opnieuw te besparen op personeelskosten is logisch. Daarbij kan de topman moeilijk aan de 10.000 dure Duitse werknemers raken, die genieten immers van een Standortsicherung tot 2007. De productiesites van Lanxess in Antwerpen herbergen 1000 werknemers of zowat 10 % van de arbeidsplaatsen waar Heitman besparingen kan zoeken. Niet zo’n fraaie toekomst? In vakbondskringen is men optimistisch. Het is heel moeilijk om in Antwerpen nog op personeelskosten te besparen, zo stellen zij. Bovendien sloten de bonden op 12 december 2003 met de bedrijfsleiding een CAO die jobzekerheid biedt tot 2008.

R.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content