Jean-Marc Harion (51) ‘We zijn op de maan geweest, nu moeten we naar Mars”

De Brusselaar Jean-Marc Harion, de CEO van Mobistar, neemt de bus naar zijn werk. Dat steekt af bij zijn vorige baan als topman van Orange in de Dominicaanse Republiek, waar hij met lijfwachten en een chauffeur rondreed. En het is niet de enige vernieuwing die Harion naar Mobistar heeft meegebracht. Zijn gezellige figuur en zijn hobby als stripverzamelaar verbergen een karakter dat van actie houdt.

Na studies informaticamanagement aan een Parijse elite-universiteit, zette Harion in de Franse hoofdstad in 1991 Computer Channel op, een ontwikkelaar van multimediatrainingen in de informatica en telecom. Die verkocht hij in 1999 aan France Télécom-Orange. Vervolgens werd hij verantwoordelijk voor Business Portals bij hun filiaal Wanadoo en in 2007 voor hun nieuwe activiteiten in Noord- en Zuid-Amerika. “Ik ben op het goede moment gekomen”, vindt hij zelf over zijn werk bij Mobistar, dat op de beurs een dalende curve vertoont die al onder zijn voorganger Benoît Scheen begon. “De markt verandert. Dit jaar is er veel beweging geweest in mobiele telefonie. Het komende jaar komt er veel beweging in vaste telefonie.”

JEAN-MARC HARION. “Daarop hebben we al in april geanticipeerd met onze Eekhoorn-, Kangoeroe-, Dolfijn- en Panter-formules. Het zijn formules zonder verbintenis, op maat van de klant, die factuurschokken vermijden. De klant kan vertrekken wanneer hij wil. Wij belonen zijn trouw. Wij willen dicht bij onze klanten zijn. Ik geef zelf het voorbeeld. Ik beantwoord al een jaar elke week een aantal klanten die me schrijven. Voor mij is het een manier om te zien waar we kunnen verbeteren.”

Volgend jaar gaat de kabel open. Wat verwacht u ervan?

HARION. “Alternatieve vaste operatoren, zoals wij, hebben in België 15 procent van de markt. Het Europese gemiddelde ligt boven 50 procent. De opening van de kabel zal die situatie verbeteren. Wij hebben ons vaste aanbod geherlanceerd. Heel rustig. Dat begint goed te lopen. Het spreekt voor zich dat we actiever zullen zijn tegen de opening van het kabelnetwerk volgend jaar. Maar altijd in een ‘à la carte’-logica. Je moet de consument niet dwingen een volle winkelkar te kopen, terwijl hij alleen maar iets uit de etalage wil.”

U hebt Libon aangekondigd, een app voor gratis mobiel bellen, een concurrent voor Skype. Schiet u zichzelf niet in de voet?

HARION. “Je moet je grenzen verleggen. Dat is het leven. Intern zeg ik altijd: we zijn verschillende keren op de maan geweest, nu moeten we naar Mars. Vandaag is de innovatie Libon, waarmee onze klanten veel gemakkelijker en gratis kunnen communiceren. Mobiele spraak stopt met groeien, vaste spraak daalt. De mensen gebruiken meer en meer data. We moeten ons aanpassen aan de nieuwe patronen.”

Hoe evolueert uw ARPU, uw gemiddelde maandelijkse opbrengst per klant?

HARION. “Mobiel bellen is in vier jaar ongeveer 40 procent goedkoper geworden. Tegelijk verwachten de mensen dat je altijd wel iets onbeperkt mag gebruiken: bellen, data, sms. Daardoor vermindert de opbrengst per klant een beetje, maar de ARPU wordt relatief. Iemand wordt meerdere keren klant. Hij heeft een sim-kaart voor zijn smartphone, tablet en auto. Wij verkopen massa’s simkaarten opdat machines met elkaar kunnen communiceren. Nergens heeft de markt haar grenzen al bereikt.

B.L.

“We moeten ons aanpassen aan de nieuwe patronen van communicatie”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content