Jazz Middelheim

Jazz Middelheim, van donderdag 11 tot en met maandag 15 augustus 2005, Park Den Brandt, Beukenlaan Antwerpen. Info: tel. 03 232 01 03, www.jazzmiddelheim.be

Twee grote Belgische jazzfestivals tijdens één en dezelfde zomer. Na de energieke vierde aflevering van het Blue Note Festival in Gent wordt het rustige Park Den Brandt in Antwerpen van donderdag 11 tot en met maandag 15 augustus weer de plaats van afspraak voor jazzfanaten. Hoewel, rustig? Net door de pittige concurrentie met Blue Note richten ook de programmators van Middelheim hun pijlen op het jonge, hippe publiek – getuige daarvan de komst van DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band, Marc Moulin & Band of Steven De Bruyn & The Rhythm Junks.

Toch bestaan er nog oude zekerheden: zo is Toots Thielemans tijdens de openingsdag van deze 25ste feesteditie te zien met de gelegenheidsgroep Between A Smile and A Tear. Een heterogeen gezelschap, waarvan de muzikanten één ding gemeen hebben: ze hebben nog de glorietijd meegemaakt van Montmartre, de legendarische jazzclub in Kopenhagen. Pianist Niels Lan Doky draaide er een documentaire over, een film die later dit jaar ook bij ons te zien zal zijn. Maar nu al brengen de hoofdrolspelers in Park Den Brandt de hoogdagen van de befaamde Montmartre weer tot leven.

Op vrijdag 12 augustus verlegt Jazz Middelheim met DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band vs Aka Moon muzikale grenzen: twaalf dj’s op een rij, als een heuse big band op het grote podium, in confrontatie met een van de boeiendste groepen aan de avontuurlijke kant van de Belgische jazzscène. Hiermee lijkt Jazz Middelheim pas echt de 21ste eeuw in te stappen. Later die avond mag Marc Moulin nog een stukje aan dat hedendaagse hoofdstuk toevoegen: in de Petrol, de muziekclub op ’t Zuid in Antwerpen, zal hij aantonen wat de Belgische groove in pacht heeft.

Nathalie Loriers bewandelt nieuwe paden en toch ook weer niet. Ze vertrekt vanuit de boptraditie die ze op het Brusselse conservatorium meekreeg, maar is ook een vindingrijke pianiste en componiste die koppig en doordacht haar eigen weg zoekt. Op zaterdag 13 augustus is ze te zien met Chemin Croisés, een kwintet met de Italiaanse klarinettist Gianluigi Trovesi, de Nederlandse bassist Tony Overwater, drummer Joel Allouche en de Tunesische oudspeler Yadh Elyes. 13 augustus is trouwens een uitsluitend Belgische jazzavond, want na Nathalie Loriers kunt u ook nog naar de Erwin Vann Group (met Jozef Dumoulin op elektrische piano, Michel Hatzigeorgiou op elektrische bas en Dré Pallemaerts op drums). En Toots Thielemans, de peetvader van dit festival, komt op zaterdag een tweede keer naar Antwerpen afgezakt. Dit keer helpt zijn Quartet de verjaardagskaarsjes uitblazen. Kom luisteren en ” don’t underestimate the power of your kippenvel“.

Pianist Fred Hersch staat op het kruispunt van klassiek, jazz en improvisatie. Op zondag 14 augustus kunt u hem twee keer gaan bewonderen: één keer in een kwintet, één keer solo. Saxofonist Wayne Shorter vierde vorig jaar zijn zeventigste verjaardag, maar staat weer helemaal in de belangstelling. Hij heeft nu zijn eigen grote kwartet met Danilo Perez, John Patitucci en Brian Blade: groots is de vanzelfsprekendheid waarmee de oude meester en zijn jonge kompanen de mooiste muziek uit hun instrumenten toveren.

Jazz Middelheim, dat betekent traditiegetrouw ook big-bandmuziek. De Dizzy Gillespie Big Band en het Brussels Jazz Orchestra krijgen de eer om de editie 2005 feestelijk af te sluiten.

J.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content