JANSSEN PHARMACEUTICA. Verlaat de Apple-Macintosh

Multinational Janssen Pharmaceutica hakte begin ’94 definitief de knoop door om zijn volledig Macintosh-park zo’n 3000 computers wereldwijd, waarvan zo’n 1700 in Beerse te vervangen door IBM-kompatibele pc’s (nl. Compaq). Een opvallende omschakeling, en niet zonder belang voor Apple België.

Onder de “top 1000”-bedrijven in België zijn er, naar schatting, een 150-tal ondernemingen die over meer dan 200 Macs beschikken. Janssen Pharma, met zijn 1700 Macintoshes, was dé grootste klant van Apple België en werd jarenlang aanzien als een heus “Mac-bolwerk”.

Paul Van Cotthem, marketingmanager Apple België, relativeert : “Belangrijk om weten is dat Janssen Pharmaceutica énkel koos voor Windows-pc’s omwille van interne, bedrijfspolitieke redenen en niet uit technische redenen. Sinds een tweetal jaren is de invloed van het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson internationaal goed voor zo’n 25.000 pc’s binnen Janssen Pharmaceutica erg gestegen. De onafhankelijkheid van het Belgische management werd fel beknot. Toen er op groepsniveau beslist werd om naar één standaard over te gaan, was het rekensommetje 25.000 pc’s tegenover 3000 Macs gauw gemaakt. “

Volgens Apple België had de koerswending nauwelijks impact op de business zelf. Verkoopsmanager Pascal Methens : “In het eerste kwartaal van het boekjaar (oktober-november-december ’94 – nvdr.) steeg onze omzet met 19 % in units en 13 % in Belgische frank. ” Apple België verkoopt zo’n 30.000 Macs per jaar en haalde vorig boekjaar (’93-’94) naar verluidt een omzet van 2,5 miljard frank.

Karel Van Deun, verantwoordelijk voor het datacenter van Janssen Pharmaceutica, verklaart de ommezwaai als volgt : “Er waren standaardizeringsproblemen. Twee jaar geleden verliep de uitwisselbaarheid van gegevens via het tekstverwerkingsprogramma WordPerfect tussen de Macs en de pc’s van Johnson & Johnson vrij stroef. ” Het feit dat Apple begin ’94 nog niet zijn PowerMac die wél kompatibel is met de Windows-pc op de markt had gelanceerd, gaf de doorslag. Van Deun : “Apple kwam de facto te laat. “

Door het wegvallen van Janssen Pharma als klant verliest Apple België zo’n 50 tot 100 miljoen frank verzekerde omzet per jaar nl. het bedrag aan vervangingskosten dat de groep jaarlijks voor zijn Mac-hardware over had én een gedroomd expansieterrein voor de PowerMac (op de markt sinds 14 maart ’94). Bovendien bezat Janssen Pharmaceutica als “broeikas” voor jonge softwarehuizen (zoals Orda-B, Gnosis en, recenter, WaveResearch, Vers-a-Versa…) symboolwaarde in de Vlaamse informatica- en Apple-gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content