Jack Nicklaus komt naar Rinkven

JACK NICKLAUS De grootste golfer aller tijden is peter van de Soudal Open. © PGA TOUR

Van 12 tot 15 mei 2022 wordt op het parcours van de Rinkven International in Antwerpen de Soudal Open gespeeld, een toernooi met 2 miljoen dollar aan prijzengeld. Daarmee krijgt ons land opnieuw een prominente plaats op de kalender van de Europese Tour.

“Thomas Pieters, Thomas Detry en Nicolas Colsaerts hebben hun komst al bevestigd”, zegt Michael Jones, de directeur van het evenement. “We hopen dat we nog andere grote namen kunnen overtuigen.”

Een grote internationale naam waarover wel al zekerheid is, is die van Jack Nicklaus. De 81-jarige Amerikaan, die wordt beschouwd als de grootste golfer aller tijden – hij won achttien majors – heeft toegezegd om peter van het evenement te zijn.

In het verleden had ons land met de Belgian Open al een toernooi in de Europese Tour. De eerste editie vond plaats in 1910. Op de erelijst staan klinkende namen als Walter Hagen, Henry Cotton, Flory Van Donck, Jose-Maria Olazabal, Nick Faldo en Lee Westwood. Daarna was er de Belgian Knockout, een toernooi in hybride vorm dat in 2018 en 2019 onder impuls van Thomas Pieters werd georganiseerd. De Soudal Open grijpt terug naar een meer klassiek format: vier ronden in strokeplay met 156 spelers aan de afslag. Zowel sportief als commercieel is de ambitie groot. “Het idee is een evenement te creëren dat jaarlijks terugkeert, zoals de Grand Prix van Francorchamps in de formule 1 en de Memorial Van Damme in de atletiek”, zegt Bob Verbeeck, die aan het hoofd staat van organisator Golazo.

De financiële steun van hoofdsponsor Soudal was cruciaal voor de wedergeboorte van de Open. De Turnhoutse specialist in dichtingsmiddelen en kleefstoffen heeft zich voor drie jaar geëngageerd. “Golf is altijd een deel van mijn leven geweest”, zegt Vic Swerts, de stichter en voorzitter van de groep. “Ik ben al meer dan dertig jaar lid van Rinkven. Ik ben trots dat Soudal aan zo’n project kan meewerken.”

Het bedrijfsmodel van de Soudal Open moet nog worden ontwikkeld. In België was het nooit makkelijk om de golfliefhebber warm te krijgen voor dat soort evenementen. Maar de basis is goed. DP World, de sponsor uit Dubai die zijn naam aan de European Tour heeft gegeven, draagt 1 miljoen dollar bij. Golazo promoot allerlei viparrangementen in de bedrijfswereld. Dat het daarbij met een naam als Jack Nicklaus kan uitpakken, is een troef.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content