Jacht op een tijger

De Amerikaanse media willen de privéproblemen van Tiger Woods helemaal blootleggen.

Hoe populairder een topsporter is, hoe genadelozer hij van zijn voetstuk wordt geduwd als hij in de fout gaat. Tiger Woods, 33 jaar en nummer één van de wereld in de golfsport, weet dat nu ook. Twee weken geleden raakte hij betrokken bij een bizar auto-ongeval, in het holst van de nacht bij hem thuis. Twee dagen later kondigde hij aan dat hij niet zou deelnemen aan zijn eigen toernooi, de Chevron World Challenge, een wedstrijd voor het goede doel die hij nu al negen jaar organiseert en die vorige donderdag begon.

Vorige week stuurde hij een persbericht waarin hij zich verontschuldigde voor zijn uitspattingen en het feit dat hij zich niet had gedragen volgens de waarden die hij als echtgenoot en vader zelf hoog in het vaandel draagt. Hij had het niet letterlijk over een buitenechtelijke verhouding, maar de hele wereld wist ondertussen dat Woods en zijn echtgenote, de Zweedse Elin Nordegren met wie hij twee kinderen heeft, problemen hebben.

Pas eind januari stapt Woods weer de golfbaan op, voor de Invitational van Torrey Pines, een toernooi waar hij veel van houdt. De media zullen daar natuurlijk massaal aanwezig zijn, ook de journalisten die ondertussen al schreven dat Woods met minstens drie vrouwen een buitenechtelijke verhouding had. Zijn sponsors, die hem een slordige honderd miljoen euro per jaar betalen, blijven hem voorlopig steunen. Electronic Arts Inc, TLC Visions Corp., Netjets, Gatorade, Nike of Gillette, allemaal zeggen ze dat ze zijn privéleven willen respecteren en hopen dat hij snel weer gaat golfen. Bij AT&T onthielden ze zich liever van commentaar.

De meeste collega’s van Tiger Woods lijken geen punt te maken van de hele toestand. De Amerikaan die al veertien majors won, is trouwens altijd heel vriendelijk omgegaan met zijn tegenstanders. Alleen als iemand openlijk kritiek op hem uitte, durfde hij wel eens scherp uit te halen. De enige die zwaar lijkt te tillen aan het woelige huwelijksleven van Woods, is de Zweed Jesper Parnevik, die Woods en Elin Nordegren aan elkaar voorstelde toen ze bij hem werkte als au pair. “Ik dacht dat hij veel correcter in elkaar stak. Daarom willen mijn vrouw en ik ons verontschuldigen bij Elin.” En ook: “Als je de beste golfer van de wereld bent, dan moet je toch wel twee keer nadenken.” Padraig Harrington relativeerde de kwestie dan weer: “Als Woods de honderdste speler in de wereld was, dan zou niemand erover praten. Maar het grote publiek interesseert zich nu eenmaal voor het privéleven van topsterren. Dat is een menselijke reactie.”

Tiger Woods beweerde ooit in een interview dat hij van diepzeeduiken houdt. “Omdat de vissen me niet herkennen”, zei hij.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content