JA, NATUURLIJK
Weg met de pesticiden, leve de sluipwesp en de roofmijt: de fruittelers schakelen over op de natuurvriendelijke “geïntegreerde fruitteelt”. Nu alleen nog de consument overtuigen.
Bij de fruittelers in Limburg en het Hageland (met Sint-Truiden als zwaartepunt) en ook daarbuiten dringt langzamerhand een nieuwe techniek door: geïntegreerde fruitteelt. Al 238 Belgische peren- en appeltelers – dat is zowat 14% van het totaal – hebben zich aangemeld om het officiële lastenboek te volgen, onder controle van twee erkende instellingen ( SGS en Integra), op hun beurt in het oog gehouden door het ministerie van Landbouw. “Van de 238 telers zijn er al 172 erkend,” zegt Charles De Schaetzen, voorlichter van het Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem, nabij Sint-Truiden. “Geïntegreerde fruitteelt geeft voorrang aan de natuur. Zo gebruiken wij nuttige insecten om schadelijke te bestrijden, zoals de sluipwesp tegen bladluizen, de roofmijt tegen rode spinnen… In tegenstelling tot de klassieke fruitteelt streven we geen 100% eradicatie van een plaag na: er moet immers voedsel overblijven voor de nuttige insecten. Er is ook een verschil met biologische telers: die besproeien en bemesten ook, maar alleen met in de natuur voorkomende producten: zwavel, basaltmeel, natuurlijke compost enzovoort.”
Voor de verspreiding van de techniek zorgt het Koninklijk Opzoekingsstation, waar al meer dan 1000 fruittelers de initiatiecursus en 572 fruittelers de cursus voor gevorderden hebben gevolgd. Er is dus interesse genoeg, maar levert geïntegreerde fruitteelt ook een hoger rendement op voor de teler? “De meningen daarover lopen uiteen,” zegt De Schaetzen. “Meer en meer telers doen aan geïntegreerde gewasbescherming, een onderdeel van geïntegreerde fruitteelt: blijkbaar ondervinden ze voordelen bij het werken met de natuur. Daarnaast vergt het lastenboek meer inspanningen en administratie, bovenop de controle van de erkende instellingen, die de teler overigens zelf betaalt.”
Om de teler uit zijn kosten te laten komen, zou de prijs van geïntegreerd fruit in de winkel 25 tot 50 centiem per kg hoger moeten zijn dan de prijs van klassiek geteeld fruit. “De consument zal dat willen betalen als hij de milieuvoordelen van de techniek kent. De sector moet daar meer ruchtbaarheid aan geven.”
Merkwaardig genoeg is geïntegreerde fruitteelt meer verspreid onder de telers van West-Vlaanderen tot Wallonië dan onder die van Limburg. “Dat komt omdat in die buitengebieden de telers vaak rechtstreeks verkopen aan de consument, en daarom meer voeling hebben met hun wensen,” zegt De Schaetzen. In ons land brengen twee telersverenigingen geïntegreerd fruit op de markt: Fruitnet (te herkennen aan de grote F op het label) en een groep rond een initiatief van Veiling Borgloon (met een klavertje vier op de verpakking). Ziet geïntegreerd fruit er even goed uit als zijn klassieke evenknie? “Dat moet helaas. Want de consument koopt vooral met het oog.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier