Itineris groeit snel dankzij moeilijke IT-gevalllen

Wat dóé jij nu eigenlijk? De familie van Edgard Vermeersch (31), gedelegeerd bestuurder van Itineris uit Deurle, vraagt het dikwijls. Logisch, want het standaardantwoord luidt als volgt: “Wij leveren consultancy en gerelateerde IT-oplossingen die de activiteiten van nutsbedrijven ondersteunen.” Snel een concreet voorbeeld ter verduidelijking. De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) heeft 2,6 miljoen verbruikers. Dankzij Itineris kan VMW zijn vele waterfacturen (kosten)efficiënt rondsturen, of op een soepele manier binnenkomende klachten van klanten regis-treren en afhandelen.

Itineris mag niet alleen VMW tot zijn klantenbestand rekenen, maar ook energiebedrijven als EDF Belgium, Essent Belgium, SPE en Intergas. Waarom doen die allemaal een beroep op Itineris? “De energiemarkt wordt almaar complexer. Als een klant van een energiebedrijf bijvoorbeeld verhuist, is dat geen gemakkelijke kwestie.” De vrijmaking van de energiemarkt is dan ook een van de redenen waarom Itineris zo snel groeit, want er komen steeds meer spelers bij die een oplossing zoeken om hun complexe backoffice te ondersteunen. Meer nog: ze hebben daar, afhankelijk van het project, 500.000 tot 15 miljoen euro voor veil.

Nóg een verklaring voor de opmars van Itineris, volgens Vermeersch: “Onze meerwaarde ten opzichte van grote systeemintegratoren – genre Accenture en Cap Gemini – is dat wij een volwaardig en efficiënter alternatief aanbieden. Itineris is een nichespeler die dicht bij zijn klanten staat, en die met echte specialisten werkt. Bovendien maken wij gebruik van het softwareplatform van Microsoft Dynamics AX, dat goedkoper en flexibeler is dan dat van SAP uit Duitsland.”

Itineris is een jong bedrijf, dat in 2003 werd opgericht door Edgard Vermeersch. Aanvankelijk een eenmansproject, stuwen nu al een 80-tal werknemers het bedrijf uit Deurle voort. Er wordt een omzet van 12 miljoen euro gerealiseerd, en een bedrijfskasstroom van meer dan 2 miljoen euro. De bedoeling is de omzet elk jaar met 30 % te doen groeien, zonder aan rentabiliteit in te boeten. Dé uitdaging wordt de zoektocht naar personeel, zucht Vermeersch. “De war for talent woedt heel hevig in onze sector.”

Itineris blijft voor 100 % gefocust op nutsbedrijven: water, elektriciteit en gas. In de begindagen nam Itineris er ook de retailsector bij, met gerenommeerde klanten als Halfords, maar die afdeling werd in 2005 al verkocht. “Een duidelijke focus is erg belangrijk”, besluit Edgard Vermeersch. “Wij hebben slechts één vak, dat we dan ook heel goed kennen.” (T)

Wie zijn de Gazellen?

Vorig jaar waren er achttien nieuwkomers, dit jaar zijn dat er negentien. Hoewel Huur en Stuur die vergelijking mank doet lopen. Het autoverhuurbedrijf was vorig jaar Ambassadeur Kleine Gazellen in West-Vlaanderen, maar verplaatste zijn maatschappelijke zetel naar Gent. In de meeste provincies zijn de Kleine Gazellen een bonte verzameling van sectoren, maar in Oost-Vlaanderen wordt de lijst grotendeels ingepalmd door bedrijven uit de bouw, transport en ICT-sector. Die laatste levert ook de top 3, waarbij het nummer één van vorig jaar, Imalink, nipt wordt geklopt door Itineris.

Gazellen in cijfers

De Kleine Gazellen waren in vijf jaar goed voor 466 nieuwe banen, wat 330 minder is dan hun voorgangers in 2007. De mediaan van de toegevoegde waarde lag met 61.172,09 euro licht onder het gemiddelde van de Belgische industrie, maar de mediaan van de rendabiliteit op het eigen vermogen kwam uit op een fraaie 22,42 %. Ten opzichte van 2007 is de gezamenlijke nettowinst bijna 1,5 miljoen gestegen tot 5,86 miljoen euro, waardoor deze 25 bedrijven in theorie goed waren voor 1,93 miljoen euro vennootschapsbelasting.

C.D.C.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content