‘Inzetten op lokale hr-dienstverlening’

Ondanks de coronacrisis hebben het hr-bedrijf Unique en general manager An Aelbrecht het voorbije jaar een uitbreiding van het kantorennet voorbereid. Bij de 45 kantoren komen er straks 15 bij. Dat gaat volgens Aelbrecht niet in tegen de tijdsgeest van virtueel werken. “Met die uitbreiding zetten we maximaal in op persoonlijke, lokale en gespecialiseerde hr-dienstverlening.”

Hoe heeft Unique de coronacrisis doorstaan? Was de krimp vorig jaar dezelfde als in de sector?

AN AELBRECHT. “Unique heeft de coronacrisis goed doorstaan, waardoor we vandaag in een positie staan om te investeren in de uitbreiding van ons kantoornetwerk en ons personeel. Net zoals de rest van onze sector zagen we in maart en april 2020 de grootste impact, maar vanaf de zomer volgde voor ons een snel herstel. We zagen wel grote verschillen in de impact en het herstel in de verschillende sectoren waarin onze klanten werken. Nu kijken we vooral naar de toekomst en hebben we veel vertrouwen in onze organisatie en de markt. Dankzij de opening van nieuwe kantoren zijn we goed geplaatst om de groei na de crisis te claimen.”

Dankzij de opening van vijftien nieuwe kantoren zijn we goed geplaatst om de groei na de crisis te claimen

Waarom nieuwe kantoren, nu veel hr-opdrachten virtueel kunnen worden afgehandeld?

AELBRECHT. “Bij Unique vinden we het ontzettend belangrijk om dicht bij de werkzoekenden en de bedrijven te staan. Tijdens de coronacrisis hebben we ons werk succesvol op afstand voortgezet, maar we merkten tegelijkertijd hoe belangrijk persoonlijk contact is in een hr-context. Werkzoekenden en bedrijven aan elkaar matchen, dat gaat over de klik tussen de persoonlijkheid en de motivatie van de werknemer en de cultuur en de ambitie van het bedrijf. Dat voel je veel sneller aan in een persoonlijk gesprek dan tijdens een call .

“Met de opening van de nieuwe kantoren creëert Unique tachtig nieuwe banen om de lokale dienstverlening te versterken. Vandaag hebben we zo’n zeshonderd medewerkers in dienst. De nieuwe kantoren worden verspreid over Vlaanderen en Wallonië. De groep opent ook een extra kantoor voor Express Medical, dat zich specialiseert in de gezondheidssector.

“We investeren ook in een uitbreiding van de dienstverlening om in te spelen op nieuwe trends op de arbeidsmarkt. Unique zet onder meer in op gespecialiseerde werving en selectie om oplossingen aan te reiken voor kraptes in specifieke sectoren. Het opent onder meer een kantoor in de Antwerpse haven met de focus op de maritieme en logistieke sector.”

Merkt u opnieuw een arbeidskrapte?

AELBRECHT. “Er is op de arbeidsmarkt een groot aanbod aan vacatures, maar jammer genoeg ook een grote schaarste aan kandidaten. De werkloosheid is nog altijd laag en ook de arbeidsmobiliteit van werknemers is de jongste maanden sterk gedaald, waardoor vacatures langer blijven openstaan, vooral in knelpuntprofielen. Naarmate het jaar vordert, verwachten we dat werknemers meer vertrouwen zullen krijgen en weer van baan zullen durven te veranderen.”

An Aelbrecht

Is: general manager van Unique

Vrije tijd: mijn gezin – sinds kort uitgebreid met een puppy – is mijn belangrijkste energiebron; vrienden, wandelen, reizen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content