INVESTERINGEN ’75 -’95. BELGIE DRAAISCHIJF ?
In ’75 vielen ze nog met bosjes binnen. Vandaag is het aanbod minder. Amerikaanse investeringen, where are they ? Alan John Blinken heeft geen lijfwacht. Vandaag is Brussel volgens de Amerikaanse veiligheidsdiensten een safe haven. Binnenlandse schurken worden aan de leiband gehouden, buitenlandse kennen het optreden van de Belgische politie, zegt Alan J. Blinken. Weinig Amerikaanse konfraters van de VS-ambassadeur in België leven in een veilig land.
Alan John Blinken is slank, elegant en heeft de grijzende slapen van een ex-investment banker in film-, evenementen- en mediahandel en -beleggingen. Dat was hij. 33 jaar werken in Wall Street markeert je.
Alan John Blinken is ambassador, geen diplomat. Hij frekwenteert Daniel Janssen, Jacques Solvay, John Goossens, Albert Frère. Daniel Janssen zat in de raad van bestuur van Wertheim Schroder & Co. waar Alan J. Blinken zijn financiële loopbaan afrondde. UCB, Solvay, Petrofina, Delhaize zijn namen die hij kende voor hij in Brussel arriveerde. De ambassadeur verwijst veel en graag naar zijn ervaring als zakenman. Dat helpt bij het ontwapenen van “Belgische” situaties.
– TRENDS. Is de beslissing van Chrysler om 200 medewerkers te vestigen in Brussel een keerpunt ?
– ALAN JOHN BLINKEN. Ik durf het verhopen. Voor mij is het de illustratie van het feit dat de Belgen samen hun land moeten aanprijzen. Ik ben trots dat ik in volle zomer alle partijen rond de tafel gekregen heb in mijn residentie ; de federale én de Brusselse overheid. In aanwezigheid van de direkteuren van Chrysler is het dossier doorgepraat, met ook heikele vragen over de bevoegdheden van België, van Brussel, van Vlaanderen, van Wallonië, van Europa. Chrysler was tevreden over dit toonbeeld van samenwerking en koos voor Brussel. Je moet weten dat Chrysler na een selektie tussen België, Nederland en Duitsland gekozen had voor Nederland. Voor het slotdokument getekend werd, kwam er een kink in de kabel en werden de onderhandelingen heropend tussen België, Zwitserland en Nederland. Jullie wonnen door jullie eendracht.
– Is het Vlaams Blok een faktor die de VS-zakenlui in de gaten houden bij hun beslissing al of niet in België te investeren ?
– Vooreerst wil ik zeggen, hoe ondiplomatisch het ook moge wezen, dat ik nooit voor een groep als het Vlaams Blok zou kunnen of willen stemmen. Anderzijds speelt de partij en haar stroming in de beslissingen van de Amerikaanse ondernemers geen rol. Evenmin als Jean-Marie Le Pen en zijn Front National een Amerikaan beïnvloedt in zijn houding ten aanzien van Frankrijk. In België wordt de politiek gemaakt door de gematigde meerderheid. Ook de VS kennen hun linkse en rechtse extremisten.
– Toch zijn Vlaanderen, Brussel en België niet meer de populairste plekken om te investeren, als je de American Chamber of Commerce mag geloven ?
– Fout. De jongste cijfers tonen dat in ’94 en waarschijnlijk ook in ’95 de Amerikaanse investeringen in België groeien. In ’94 met 22 procent. België is een stabiel land, met hardwerkende mensen, goed gelegen, met een lage inflatie en een steeds verbeterend telekomsysteem.
– Mooi, maar kan u dat harder maken ?
– Met genoegen. Kijk, ik gun Trends de volgende primeur. In de Bolwerksquare opent in de volgende weken, in het gebouw van de Amerikaanse voorlichtingsdienst een United States Trade and Investment Center. Er zijn nog elders in Europa van deze Ustics, maar Brussel wordt iets speciaals. Let ook op het woord investment, het gaat niet om wat handelspromotie voor onze produkten. Vanuit Brussel zal een breed netwerk worden opgezet, gebaseerd op televerbindingen en gegevensbanken om de vraag en het aanbod naar en van investeringen in Midden- en Oost-Europa te stimuleren. Wij geven het startgeld, de bedoeling is dat de privé-industrie er het hare toe bijdraagt. Ik geloof ontzettend sterk in mijn oude beroep, investment banking. In Brussel zullen overheid en partikulieren uit bijvoorbeeld Kazachstan kunnen aankloppen en meteen vernemen waarom ze bij X, Y of Z dienen te zijn voor een investering in een hotel. Als ik zeg X, Y, of Z zijn dat niet noodzakelijk Amerikanen, het systeem staat open voor iedereen.
– De Ustics stimuleren de “delokalizeringen”, de Europeanen zijn nog niet in het reine met deze diskussie ?
– Kijk naar de North American Free Trade Association (Nafta), de schrik van Ross Perot. Ik hoor hem nog peroreren op de televisie over de great sucking sound in Mexico, duizenden jobs zouden weggezogen worden uit de VS. Nafta heeft echter al honderdduizenden jobs geschapen in mijn land.
– U heeft met enige spot gezegd dat u nooit van Flanders gehoord had voor u toekwam in Brussel ; te begrijpen als, ga niet te ver met de decentralizering. Had u al gehoord van Slovenië, Litouwen, Kroatië, Slovakije, Letland ? Het is uw landgenoot, John Naisbitt, die in “Global Paradox” wijst op een dubbele ontwikkeling, enerzijds deze naar universalisme, anderzijds deze van de explosieve groei van kleinere leefbare gemeenschappen, binnen deze wereldmarkt.
– Ik had gehoord van die andere kleine landen en gemeenschappen, maar zou ze niet op de kaart hebben kunnen aanduiden. Ik respekteer de zoektocht naar identiteit, naar nieuwe gemeenschapsvorming in een uniforme global economy. Maar, mijn punt is hoofdzakelijk dat België zich allereerst moet prezenteren als een eenheid. Stapt de potentiële investeerder over de drempel van België, dat is toch het belangrijkste, begin daarna pas met de troeven van de deelstaten.
– Hoeveel Amerikaanse staten hebben een vertegenwoordiging, dus een eigen profiel, in Brussel ?
– Achttien. Zij zullen echter optrekken achter de banier van de VS en zich slechts nadien melden als deelstaat.
– Is het recht op afscheiding een demokratisch grondrecht ? Mag Texas scheiden van de VS, mocht Tsjechië scheiden van Slovakije ?
– Ik meen dat het een recht kan zijn. De meerderheid van de Texanen mag daartoe besluiten. Maar, het is niet enkel een zaak van de Texanen, ook de niet-Texanen dienen mee te praten. Wat ik zeg over Texas geldt ook voor andere afscheidingen.
FRANS CROLS
ALAN JOHN BLINKEN, AMERIKAANS AMBASSADEUR Promoveer eerst België, pak slechts nadien uit met de troeven van Vlaanderen, Brussel, Wallonië. Zo werkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier