Internationale investeerders blijven op post
Met een investeringsvolume van ongeveer
2 miljard euro heeft de Brusselse investeringsmarkt een meer dan behoorlijk jaar achter de rug. De transacties worden internationaler, talrijker en groter.
“De investeringsmarkt doet het zo goed dat de eigenaars-verkopers de tussenhandelaars niet meer nodig hebben,” zegt Jean-Paul Ducarme, hoofd van de afdeling investeringen bij JonesLangLaSalle. “Gelukkig voor ons weten de kopers de ervaring van de makelaars te appreciëren.”
Met een (verwacht) investeringsvolume van ongeveer 2 miljard euro deed de Brusselse investeringsmarkt het in 2004 een stuk beter dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar (1,7 miljard euro). “Dat mooie resultaat hebben we bovendien te danken aan echte vastgoeddeals en niet aan de overname van portefeuilles, zoals de vorige jaren,” merkt CédricGeorges– Picot van Catella– Codemer op.
En het totale investeringsbedrag zou nog een stuk hoger kunnen liggen – zowel de vraag als de liquide middelen wijzen daarop – als het fiscale klimaat in ons land wat meer zou aansluiten bij dat van onze buurlanden. Het hoeft niet te verwonderen dat 12,5 % registratierechten en 21 % BTW potentiële investeerders afschrikken. Maar wie de situatie kent, kent ook de fiscaal-juridische constructies (overname van bedrijven die vastgoed bezitten, vruchtgebruik, erfpacht…) om deze onaangename belastingen te omzeilen zonder daarbij de wet te overtreden. Maar, zegt ChristianKarkan, partner bij Cushman & Wakefield Healey & Baker, “het Franse systeem waarbij de verschillende formules allemaal tegen 4,5 % worden belast, is veel duidelijker. Je vermijdt er fiscale incoherenties mee en het bevordert de transparantie voor buitenlandse investeerders.”
De Ieren komen
Een van de opvallendste trends van het voorbije jaar is de sterke opkomst van de Ieren. Ze beschikken over heel wat liquide middelen, waardoor ze hun aanwezigheid snel kunnen verstevigen. Via de Bank of Ireland hebben Ierse privé-investeerders een van de grootste transacties van het jaar verricht. “De aankoop van de IT Tower aan de Louizalaan is de eerste transactie van deze omvang in Brussel,” vertelt GaétanClermont van CB Richard Ellis. “En het is ook bijzonder dat de aankoop voor 70 % is gefinancierd en dus niet cash is betaald, zoals heel vaak gebeurt.”
Met ongeveer 30 % van het volume zakt het belang van de lokale investeerders ver onder het niveau van de twee voorbije jaren. En na het ‘Duitse’ jaar 2003 waren onze oosterburen ook dit jaar weer erg actief in ons land.
Philippe Coulée
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier