INTERIEUR 98
De Hallen zijn toegankelijk van 16 tot 25 oktober, telkens van 10 tot 19 uur. Toegangsprijs: 300 frank. Catalogus: 700 frank. Info: Tel. (056) 22.95.22. Voor de lezingen is reserveren noodzakelijk.
‘Licht’ is het centrale thema van de zestiende editie van het tweejaarlijkse designevenement Interieur. Van 16 tot 25 oktober kan men in de Hallen van Kortrijk terecht op meer dan tweehonderd stands van meubelverkopers en -fabrikanten. Maar daarnaast is er ook weer een uitgebreid pakket aan tentoonstellingen en lezingen.
Met elke nieuwe editie profileert de Vlaamse designbiënnale zich meer en meer als een beurs die zich losrukken wil uit de greep van het puur commerciële. En als om dat nog maar eens extra te beklemtonen werd dit keer als eregast Rolf Fehlbaum geïnviteerd. Ooit maakte hij een proefschrift rond de Fransman Henri de Saint-Simon, die op het snijpunt van de achttiende en negentiende eeuw predikte dat de opkomende industriële revolutie gekoppeld moest worden aan een culturele. Het waren bovendien ook de nieuwbakken industriëlen – zei Saint-Simon – en niemand anders die ook de middelen voor die culturele ontvoogding moesten leveren. Toen Fehlbaum midden de jaren zeventig een beetje tot zijn eigen verbazing in het ouderlijke meubelbedrijf Vitra het roer in handen nam – hij had het eerst als uitgever en cineast geprobeerd – werd dat het begin van een carrière die nauwgezet die stelregel zou naleven. Fehlbaum was zowat de eerste die roemruchte architecten als Zaha Hadid en Frank O. Gehry – die het afgelopen jaar volgens sommigen met het Guggenheimmuseum in Bilbao het gebouw van de eeuw neergezet heeft – een kans gaf om in Europa een project te realiseren. En enkele van die bedrijfsgebouwen van Vitra, dat zichzelf op vlak van design tot de absolute top mag rekenen, fungeren intussen ook als designmuseum. Op 16 oktober, de openingsdag van Interieur die traditioneel enkel voor vaklui voorbehouden is, komt Fehlbaum naar Kortrijk voor een debat met enkele topdesigners, zoals de Vlaming Maarten Van Severen, waarvan tegelijk in première een nieuwe Vitra-stoel wordt gepresenteerd. En tegelijk wordt in de Hallen van Kortrijk ook een tentoonstelling rond Fehlbaum georganiseerd. Andere tentoonstellingen zijn onder meer gewijd aan ‘Design uit Catalonië’, en de resultaten van de tweejaarlijkse wedstrijd van de Stichting Interieur, ‘Design for Europe’. Voorts kan men ook nog naar een ‘Street of Young Designers’, waar het werk van enkele jonge goden van het design werd samengebracht. Maar hét centrale thema is dit keer ‘licht’, en dat wordt onder meer gecelebreerd met een retrospectieve rond de lamp, en een lezing van de meest flashy lichtontwerper van het afgelopen decennium, Ingo Maurer. Hij spreekt op 17 oktober, en op 22 oktober is Dominique Perrault aan de beurt. Toen die in Parijs de opdracht voor een nieuw onderkomen voor de Bibliothèque Nationale de France kreeg, deed hij wat velen waanzin leek. Hij creëerde een goed doorlichte glazen toren, terwijl alle regels voor een bibliotheek een gesloten doos voorschreven. ( Max Borka)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier