Varoufakis wordt mogelijk aangeklaagd

© Reuters

De voormalige Griekse minister van Financiën Varoufakis wordt in eigen land mogelijk aangeklaagd voor zijn plannen om een parallel banksysteem in het leven te roepen.

Het Griekse hooggerechtshof heeft twee rechtszaken aangespannen tegen de voormalige minister van Financiën Yanis Varoufakis met betrekking tot zijn plan om een alternatief banksysteem in Griekenland te introduceren.

Uit een telefoongesprek waarover het conservatieve dagblad Kathimerini eerder deze week heeft bericht, blijkt bovendien dat Varoufakis samen met zijn team plannen had voorbereid om in het geheim fiscale codes van Griekse burgers te hacken.

Het Griekse parlement moet nu beslissen of het de onschendbaarheid van Varoufakis opheft, zodat de voormalige minister van Financiën mogelijk terechtstaat.

Plan B

Varoufakis wilde in samenwerking met een beperkt team via een Plan B, dat al werd voorbereid voor de radicaallinkse Syriza-partij de parlementsverkiezingen won, het computersysteem van de belastingdienst gebruiken om een parallel betalingssysteem op te zetten.

Dat plan moest een alternatief bieden voor het noodlijdende Griekenland, mochten de onderhandelingen met de kredietverstrekkers mislukken, waarna de drachme opnieuw zou kunnen worden gelanceerd.

‘Verraad’

Varoufakis heeft sinds het bericht in het Griekse dagblad Kathimerini verscheen herhaaldelijk verklaard dat de ontluikende plannen werden uitgevoerd binnen ‘de wetten van het land, met de bedoeling het land binnen de eurozone te houden’.

Het vijfkoppige team van Varoufakis telde onder meer de naam van de gerespecteerde Amerikaanse econoom James K. Galbraith. Ook Galbraith hangt mogelijk een strafproces boven het hoofd voor zijn betrokkenheid bij ‘Plan B’.

In een reactie aan The Telegraph verklaarde Varoufakis dat hij vreest te worden beschuldigd van ‘verraad’ door bepaalde politieke krachten in het land.

“Het maakt allemaal deel uit van een poging om de eerste vijf maanden van dit kabinet te annuleren en het naar de vuilnisbak van de geschiedenis te verwijzen”, liet de voormalige minister van Financiën zondag al optekenen.

(The Telegraph/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content