Tien dingen die u nog niet wist over Facebook-oprichter Mark Zuckerberg

© Reuters

U dacht alles te weten over een van jongste miljardairs? Ook deze tien weetjes?

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (28) zal met zijn sociaalnetwerksite vrijdag tussen de 15 en 18 miljard dollar ophalen bij de beursgang uit de geschiedenis. U dacht alles te weten over een van jongste miljardairs? Ook deze tien weetjes?

1. Blauw is de hoofdkleur van Facebook. De reden is dat Zuckerberg gedeeltelijk kleurenblind is en enkel in het blauwe spectrum voldoende tinten kan onderscheiden.

2. De vader van Mark Zuckerberg is een tandarts en werd ‘Painless Dr. Z’ genoemd.

3. Als kind was Zuckerberg extreem mondig. Hij kon urenlang met zijn ouders discussiëren wanneer die hem tot dingen wilden verplichten. Zij dachten dat hij advocaat zou worden.

4. Een van Zuckerbergs favoriete computerspelletjes is ‘Civilization’, een strategiespel waarin je met een groepje kolonisten probeert uit te bouwen. Vaak draait het spel uit op een verovering van een virtuele wereld.

5. Dankzij een getrapte aandelenstructuur zal Zuckerberg ook na de beursgang de absolute controle hebben over het bedrijf en de raad van bestuur. Dat heeft hij te danken aan Sean Parker, de notoire internetondernemer achter Napster. Hij tekende de eerste aandeelhoudersstructuur uit voor Facebook.

6. In 2006 had Zuckerberg een mondelinge overeenkomst met de toenmalige topman van zoekmachine en internetportaal Yahoo om de sociaalnetwerksite voor 1 miljard dollar te verkopen. De deal ging niet door, omdat Yahoo zich terugtrok.

7. Zuckerberg had de eerste versies van de sociaalnetwerksite zelf geprogrammeerd. Maar hoewel in het beursprospectus van Facebook een lovend essay staat over de ‘hackercultuur’ bij de website, is Mark Zuckerberg al jaren geen programmeur meer. Toen hij zich nog eens aan het programmeren zette, duurde het uren voor hij een eenvoudige computerbug had opgelost.

8. Zuckerberg houdt zich voornamelijk bezig met de productontwikkeling en de strategie van Facebook. Hij zit daarom naast zijn designteam. Die designers komen onder meer van Apple.

9. Zuckerberg deed vorig jaar de nieuwjaarsbelofte dat hij elk dier zou doden waarvan hij het vlees at. En dus slachtte hij kippen, varkens en geiten. Maar ook een bizon moest er aan geloven. Diens hoofd hangt in het hoofdkwartier van Facebook in Californië.

10. Enkele weken geleden nam Facebook de foto-app Instagram over voor 1 miljard dollar. Zuckerberg en Instagram-oprichter Kevin Systrom beklonken de deal tijdens een diner bij Zuckerberg thuis. De advocaten die de contracten moesten opstellen, zaten in de woonkamer naar de tv-serie Game of Thrones te kijken.

En tot slot: Zuckerberg verkoopt een deel van zijn aandelen bij de beursgang en zal daardoor ongeveer 900 miljoen euro opstrijken. De grote winnaar wordt echter de fiscus. Al blijft Zuckerbergs aandelenpakket tegen de verwachte natuurlijk nog altijd tientallen miljarden euro’s waard. (SF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content