Steeds meer Walen aan de slag in Vlaanderen

© belga

Het aantal Walen dat in het Vlaamse gewest komt werken, neemt steeds meer toe. Dat meldt De Standaard maandag.

Uit cijfers die De Standaard en Het Nieuwsblad konden inkijken, blijkt dat Vlaanderen in 2006 35.818 werknemers van over de taalgrens telde. In 2009 vonden 42.513 Walen een job in Vlaanderen. Gegevens voor 2010 zijn nog niet beschikbaar.

De toename tussen 2006 en 2009 bedraagt 18,5 procent, terwijl in diezelfde periode de tewerkstelling in Vlaanderen met 3,3 procent groeide.

Ook in de omgekeerde richting is er sprake van een opmerkelijke stijging. Het aantal in Wallonië werkende Vlamingen steeg met 13,3 procent tot 24.529, terwijl de Waalse tewerkstelling met 2,6 procent groeide.

Volgens Vlaams parlementslid Fournier (CD&V) bewijzen de cijfers dat de samenwerking tussen de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) en zijn Waalse tegenhanger Forem volop draait. “Het cliché dat Walen weigeren in Vlaanderen te komen werken, lijkt achterhaald”, zegt Fournier in de krant. “Eens beide regio’s zelf de teugels over het arbeidsmarktbeleid in handen krijgen, moet die samenwerking nog intenser.”

Ook de VDAB uit zijn tevredenheid. “Ons doel in 2010 was 750 Waalse werklozen aan een job in Vlaanderen te helpen”, meldt gedelegeerd bestuurder Fons Leroy. “Maar we konden zelfs 1.300 vacatures invullen, ondanks de nog niet herstelde economie. Voor 2011 gaan we onze objectieven verdubbelen.”

De VDAB focust op drie regio’s: Limburg-Luik, regio-Brussel (rond Zaventem) en de regio Doornik-Moeskroen-Kortrijk. Gemengde teams met consulenten van VDAB en Forem loodsen Waalse werkzoekenden richting Vlaamse bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content