Spaanse minister de Guindos wordt vicevoorzitter ECB
De enige tegenkandidaat van de Guindos, Philip Lane, heeft zich teruggetrokken uit de strijd om de topjob bij de Europese Centrale Bank (ECB).
De ministers van Financiën van de Eurogroep steunen de kandidatuur van de Spaanse minister van Economie Luis de Guindos voor het vicevoorzitterschap van de Europese Centrale Bank (ECB). De beslissing om de 58-jarige de Guindos te steunen werd een formaliteit, nadat de enige tegenkandidaat van de Guindos, de voorzitter van de Ierse nationale bank Philip Lane, zich teruggetrokken had.
Het was de Ierse minister van Financiën Paschal Donohoe die maandag, in de marge van de bijeenkomst van de Eurogroep in Brussel, aankondigde dat hij de naam van Lane niet langer naar voren schuift. Omwille van de ‘geest van consensus’ onder de eurolanden zal ook Ierland de Guindos steunen, aldus Donohoe.
Volgens de heersende procedure gaan de EU-ministers van Financiën dinsdag de voordracht van de Guindos formaliseren, waarna de Europese staatshoofden en regeringsleiders hem op hun top van 22 en 23 maart kunnen benoemen.
De Guindos treedt vervolgens op 1 juni aan als vicevoorzitter van de ECB. Hij volgt dan de Portugees Vitor Constâncio op.
Het mandaat van de Spanjaard geldt acht jaar en kan niet worden verlengd. Opmerkelijk is dat met de Guindos een politicus een centrale rol in de machinekamer van het Europees monetair beleid krijgt.
Ook opvallend is dat met de Guindos opnieuw een oud-bankier het tot directielid van de ECB schopt.
Voorzitter Mario Draghi werkte eerder bij Goldman Sachs, terwijl de Guindos een tijdlang CEO in Spanje en Portugal was van het intussen ter ziele gegane Lehman Brothers.
De Guindos is Spaans minister van Economie sinds december 2011. In die hoedanigheid vroeg hij een halfjaar later Europese noodhulp aan om de Spaanse financiële sector van de ondergang te redden. Hij zag aansluitend toe op de hervormingen die de Spaanse economie weer op de rails zetten.
De benoeming van een Spanjaard als vicevoorzitter van de ECB heeft ook gevolgen voor de verkiezing van de opvolger van Draghi, die op 1 november 2019 de fakkel doorgeeft.
Het lijkt weinig waarschijnlijk dat een Zuid-Europeaan ook met het voorzitterschap van de ECB gaat lopen. Daardoor zijn alle ogen gericht op de Duitser Jens Weidmann.