Patrick Lefevere vrijgesproken voor fiscale onregelmatigheden

© Belga

Op de correctionele rechtbank van Kortrijk is wielermanager Patrick Lefevere vrijgesproken in een dossier van fiscale onregelmatigheden. Het opzet om belastingen te ontduiken is onvoldoende bewezen, oordeelt de rechter.

Lefevere en zijn echtgenote moesten voor de rechter komen voor het opzetten van fiscale constructies in het buitenland en het niet opmaken van fiches voor prijzengeld. Een aantal renners werd buiten vervolging gesteld nadat ze een regeling troffen met de fiscus. De wielerbaas en zijn vrouw konden geen minnelijke schikking regelen en werden wel naar de rechter doorverwezen.

Beperkt fiscaal voordeel

Het is niet ongeloofwaardig dat het eerder om slordigheid en onwetendheid draait”

Die oordeelt dat er inderdaad onregelmatigheden waren. Zo werd een firma met zetel in Luxemburg wel degelijk geleid vanuit Wevelgem. Er ontbraken ook fiches voor de betaalde prijzengelden aan de renners. Het bijzonder opzet en de bedoeling om daarmee belastingen te ontduiken, zijn evenwel onvoldoende bewezen. “Het is niet ongeloofwaardig dat het eerder om slordigheid en onwetendheid draait. Bovendien is het fiscaal voordeel erg beperkt in verhouding tot de omzet die gedraaid wordt”, motiveert de strafrechter de vrijspraak.

“We hadden een sterk dossier, maar uiteindelijk is het de rechter die beslist. Ik heb mijn cliënten nog niet gehoord, maar ik vermoed dat ze heel tevreden zullen zijn”, zegt advocaat Johan Speecke na het vonnis. Ondertussen heeft Lefevere ook een schikking getroffen.

Partner Content