Mary Barra wordt eerste topvrouw bij GM

© reuters

De Amerikaanse autoreus General Motors (GM) gaat Mary Barra – als eerste vrouw – aanduiden als opvolger van Dan Akerson aan het hoofd van het bedrijf. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van een anonieme bron.

Volgens Bloomberg zou CEO Akerson, die 65 jaar werd in oktober, dinsdag de werknemers op de hoogte brengen van zijn vertrek (als CEO) op 15 januari. Akerson stond sinds 2010 aan het hoofd van GM.

De 51-jarige Barra startte ruim dertig jaar geleden haar carrière bij de autoreus. Barra klom op van stagiaire op de fabrieksvloer tot verantwoordelijke voor de ontwikkeling en kwaliteit van alle GM-auto’s en vrachtwagens.

Barra’s grote doorbraak kwam er toen GM haar een studiebeurs gaf om een ??MBA-diploma aan de Stanford Graduate School of Business te behalen. Daarna werd ze assistent van de toenmalige CEO Jack Smith, wat haar de kans bood vanop de eerste lijn te leren hoe een groot bedrijf functioneert.

Topvrouwen

Barra vervoegt als eerste vrouwelijke CEO van autoreus GM de toenemende rij van topvrouwen bij Amerikaanse topbedrijven, zoals Ginni Rometty bij International Business Machines Corp, Indra Nooyi bij PepsiCo Inc, Marissa Mayer bij Yahoo! Inc, Hewlett-Packard Co ’s Meg Whitman en Ursula Burns van Xerox Corp.

Barra geeft met haar benoeming tot CEO van GM mannelijke kandidaten, zoals Mark Reuss, topman bij GM Noord-Amerika, CFO Dan Ammann, en vice-voorzitter Steve Girsky het nakijken.

General Motors telt merken als Chevrolet, Buick, Cadillac en Opel.
(BO/Bloomberg)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content