Louis-Marie Piron is de Franstalige Manager van het Jaar

© belga

Louis-Marie Piron, oprichter van de vastgoedgroep Thomas & Piron, is de Franstalige Manager van het Jaar geworden. Hij kreeg de titel voor de ononderbroken groei van zijn bedrijf en de recente consolidatie van de structuur van de familiale groep.

Louis-Marie Piron stichtte de Groupe de Promotion et Construction Immobilière Thomas & Piron in 1976. De groep kende van in het begin een constante groei. In 1979 waren er al veertig personeelsleden, in 2000 was dat aantal aangegroeid tot 600. Tegenwoordig is de groep met 1500 mensen een van de grootste vijftien werkgevers in Wallonië.

Om verder te kunnen gaan op dat elan heeft de groep zich vorig jaar opgesplitst in activiteitspolen. TP Bâtiment houdt zich voortaan bezig met de grote gemengde projecten, vooral appartementen. Die leverden vorig jaar de helft van de omzet op, zo’n 75 miljoen euro. TP Home omvat de historische activiteit van projectontwikkeling en de bouw van gezinswoningen. De derde poot is de renovatiepool TP Rénovation. Die werd in 1996 opgericht en is intussen goed voor 21 miljoen euro omzet.

Luc Bertrand komt Piron al eens tegen op de golflinks. De CEO van Ackermans & van Haaren noemt hem “een visionaire manager, die ongeacht de conjunctuur altijd uitstekende resultaten wist neer te zetten”. Nicolas Saverys, de CEO van Exmar, vindt hem een van de grootsten in zijn beroep. Hij vindt het vooral uitzonderlijk dat Piron erin geslaagd is om een relatief middelgroot bedrijf op te tillen tot een van de meest performante in het land en daarbuiten.

Internationaal

Louis-Marie Piron zelf heeft zich na 38 jaar teruggetrokken uit de Belgische activiteiten van de groep. Zijn zoon François neemt die fakkel van hem over. Dat betekent niet dat vader Piron op zijn lauweren gaat rusten. Thomas & Piron heeft ook filialen in Frankrijk en Luxemburg, waar het marktleider is. Dat marktaandeel in het Groothertogdom uitbreiden, is een van de nieuwe ambities van Louis-Marie Piron. Bovendien wil hij persoonlijk de nieuwe ijzers gaan smeden die de groep in Marokko in het vuur heeft. In partnerschap met AG Real Estate werkt Thomas & Piron aan een internationaal ontwikkelingsproject op de luchthaven van Casablanca.

Die werklust typeert de autodidact, zegt een van zijn getrouwen, die hem al twintig jaar kent. “Als hij een idee in zijn hoofd heeft, probeer hem dan maar niet van gedachte te doen veranderen. Hij zal aandachtig luisteren, maar uiteindelijk bij zijn idee blijven. Hij is altijd al gepassioneerd geweest voor zijn werk. Hij komt om 7 uur zijn kantoor binnen en verlaat het zelden voor 22 uur, vaak ook tijdens de weekends. Hoe moeilijker de uitdaging, hoe meer hij er zich in vastbijt, want hij kan moeilijk tegen zijn verlies.”

Delegeren

Maar Piron beseft ook dat hij niet alles alleen kan. Gevraagd naar de sleutel voor zijn succes, zegt hij: “Zorg ervoor dat je op elk niveau goed omringd bent, van de minste tot de belangrijkste functie in de onderneming. Durf mensen aan te werven die intelligenter zijn dan jijzelf, zodat je zonder zorgen kunt delegeren en zelf je blik op de toekomst gericht kunt houden.”

Piron houdt vol dat hij altijd vooruit kijkt, nooit achterom, een filosofie die ook doorsijpelt in zijn reactie op zijn verkiezing tot Manager van het Jaar van Trends-Tendances: “De titel is een bijkomende aansporing om vooruit te blijven gaan.”

Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content