Geen toekomst zonder industrie

© belga

Kan Europa overleven zonder industrie? Die vraag vormde het derde thema van de Trends Summer University. Een prettig plaatje werd het niet.

Stellen dat het industriële weefsel in ons land klappen heeft gekregen, is een open deur intrappen. Baron Paul Buysse, de voorzitter van de Trends Summer University, verwees in zijn inleiding meteen naar de achteruitgang van de autosector in Vlaanderen, dat ooit ‘het Detroit van Europa’ werd genoemd.

Wouter De Geest, de CEO van BASF Antwerpen; Luc Bertrand, de sterke man van Ackermans & van Haaren; Bernard Delvaux, de CEO van de Waalse producent van luchtvaartonderdelen Sonaca; Rudi Thomaes, de CEO van het VBO tijdens de voorbije acht jaar; en Bernard Goblet, de CEO van het Luikse bedrijf Magotteaux, de wereldleider in machines om materialen mee te vermalen discussieerden mee.

Het gevaar delokalisatie

Keynotespreker Wouter De Geest wees meteen op de ambigue manier waarop in onze maatschappij tegen de industrie wordt aangekeken: “We willen wel industriële activiteiten, maar uiteindelijk hebben we liever geen fabrieken, want die verstoren misschien het landschap.” De Geest onderstreepte de cruciale rol van de industrie voor de snel groeiende wereldbevolking.Ook andere panelleden waarschuwden voor het gevaar van zo’n loskoppeling. Noem het gevaar gerust ‘delokalisatie’.

Industrieel weefsel behouden

Ook Bernard Delvaux van wereldspeler Sonaca wond er geen doekjes om. “De jongste jaren hebben we geleidelijk industrie laten vertrekken, omdat iedereen gelooft in diensten. De voorwaarden waarop de industrie in België en Europa succesvol kan zijn, zijn bovendien verloren gegaan. Dat is dramatisch. De politiek moet heel snel iets ondernemen, zodat opnieuw de voorwaarden voor succes worden gecreëerd.”

“We moeten beschermen en verdedigen wat we hebben, en erin geloven”, zei ook Luc Bertrand. “Ik hoor van tijd tot tijd zeggen dat de Schelde niet meer belangrijk is, dat ze niet meer hoeft te worden uitgediept. Als we zo beginnen te denken, gaat het industriële weefsel dat we in zeventig à tachtig jaar tijd hebben opgebouwd, zeer snel wegkwijnen.”

Het panel legde de vinger op nog andere zere plekken, met voorop de loonkosten die in het vlees van de industriebedrijven snijden. Ook het tekort aan geschikt personeel is een chronisch pijnpunt van de industrie.

Om haar toekomst te verzekeren, nestelt de industrie zich het beste in clusters, vonden de deelnemers aan het debat. Grote ondernemingen werken onderling al wel samen, merkte Wouter De Geest op, “maar ze hebben de weg nog niet gevonden om samen te werken met de schat aan kleine en middelgrote ondernemingen in dit land.” Rudi Thomaes stelde dat hij al lang broedde op plannen om die clustervorming aan te zwengelen. “Ik vind dat we bezig moeten zijn met de metiers van de toekomst”, zei Thomaes.
Meer over de Trends Summer University leest u in Trends.

Bert Lauwers

Trends brengt de volgende weken verder verslag uit van de belangrijkste conclusies van de eerste Trends Summer University.

– Deze week over de Europese industrie
– op 16 augustus over de opmars van nieuwe technologieën

Partner Content