Fernand Huts stapt op bij Voka

Fernand Huts © belga

Ondernemer Fernand Huts is teleurgesteld in werkgeversorganisatie Voka en vice versa.

Fernand Huts, topman van Katoen Natie, zegt zijn lidmaatschap op bij Voka, omdat de werkgeversorganisatie volgens hem niet genoeg doet om de problemen rond de Antwerpse mobiliteit op te lossen. Volgens Voka klopt die uitleg niet.

Tijdens een persconferentie deed de flamboyante zakenman zijn beklag over twee gerelateerde fenomenen: de mobiliteit en het vinden van personeel.

“De laatste tien jaar is het aantal auto’s en ook het aantal vrachtwagens met een kwart gestegen, maar het wegennet bleef hetzelfde. Iedereen zit met de schrik aan het hart, zeker als het regent en sneeuwt. We hebben ook geen uitzicht op verbetering”, stelt Huts.

“Wij hebben gigantische personeelsproblemen door dat gebrek aan mobiliteit. We verliezen mensen met tien jaar ervaring of langer, ook bij whitecollarmedewerkers en kaderleden.”

Als oplossing voor het personeelstekort wil Huts meer inzetten op tewerkstelling in het buitenland. “We willen geen afdankingen doen, maar je hebt wel uitstroom. Een programmeur vind je hier niet. Die kan je gerust elders inzetten, waar we willen.” Huts heeft het zelf over een jaarlijkse zoektocht naar zo’n 100 personen.

Huts was in zijn betoog scherp voor ondernemersorganisatie Voka, die volgens hem te weinig doet voor de belangen van de ondernemers in het Oosterweeldossier. Het Oosterweelproject werd in het leven geroepen om een oplossing te bieden voor het aanhoudende fileprobleem in en rond Antwerpen, waardoor veel vrachtwagens van en naar de haven vast komen te zitten.

“Ik heb mijn lidmaatschap opgezegd. Ze moeten slagvaardig zijn op het vlak van mobiliteit. Er is door hen weinig weerwerk geboden. Twee actiegroepen – Ringland en stRaten-generaal – hebben wel een grote invloed gehad”, oordeelt Huts.

Volgens De Tijd blijkt de toelichting van Huts over zijn lidmaatschap bij Voka niet te kloppen. Toch niet volgens Luc Luwel, de topman van Voka Antwerpen-Waasland, die aan de krant meldt dat Voka zelf beslist heeft om het lidmaatschap van Katoen Natie op te zeggen omdat het bedrijf al twee jaar zijn lidgeld niet heeft betaald.

“Met alle respect voor meneer Huts als ondernemer maar we komen op voor het algemeen belang. Als je de diensten gebruikt van een club en meesurft op het lobbywerk van een organisatie, dan moet je ook je lidgeld betalen”, aldus Luwel aan De Tijd.

Luwel neemt het bovendien niet dat Huts Voka een gebrek aan slagvaardigheid verwijt. “Als er één dossier is waarmee we onze uiterste best hebben gedaan in de laatste twintig jaar, dan is dat het zoeken naar oplossingen voor mobiliteit. Ik ben dan ook heel blij dat volgend jaar in februari de schop in de grond gaat, en dat ook de overkapping terug een consensus heeft gebouwd om verder te kunnen werken aan de oplossing van het probleem.”

Partner Content