Buffett heeft zich ingedekt

© belga

De overname van de ketchupproducent Heinz toont nog maar eens aan hoe geslepen Warren Buffett wel is als belegger.

De overname van de ketchupproducent Heinz toont nog maar eens aan hoe geslepen Warren Buffett wel is als belegger.

Ogenschijnlijk betaalt hij een hoge prijs – 28 miljard dollar, samen met 3G Capital – voor het merk. Wereldwijd staan de premies die voor merken worden betaald immers onder druk, en de merkerosie neemt toe.

Buffett-biografe Alice Schroeder vindt echter dat hij helemaal geen hoge prijs betaalt. Hoewel Buffett 4 miljard dollar neertelt voor de helft van de aandelen, betaalt hij ook 8 miljard dollar voor preferente aandelen die een jaarlijks dividend van 9 procent uitkeren. Hij krijgt ook warrants, waarmee hij later extra aandelen kan kopen tegen een prijs die nu al vastligt. Als alles goed gaat, krijgt Buffett zijn royale dividenden en kan hij via de warrants zijn aandelenpositie uitbreiden. Als het minder goed gaat, kan Buffett rekenen op zijn vast dividend van 9 procent. Het grootste risico zit dus bij 3G Capital, dat Heinz operationeel zal leiden en er alles aan zal doen om het bedrijf nog winstgevender te maken (iets wat Buffett goed uitkomt).

De Heinz-deal toont volgens Schroeder duidelijk hoe Buffett veranderd is. Waar hij in de jaren tachtig een onbeschermde gok durfde te nemen op de groei van Coca-Cola, dekt hij zich vandaag in tegen moeilijkheden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content