Alain Beyens loopt superbonus AB InBev mis

© belga

Alain Beyens, de CEO van de Midden-Europese brouwer StarBev, loopt een superbonus van 24,1 miljoen euro mis omdat hij AB InBev in december 2009 verliet .

Beyens was tot zijn vertrek het hoofd van West-Europa bij AB InBev. Samen met de andere twaalf leden van het wereldwijde directiecomité kreeg hij op 25 november 2008 opties tegen een uitoefenprijs van circa 10,40 euro. Voor Beyens waren dat 578.374 opties. Alain Beyens mocht ze deels uitoefenen vanaf 2014, op voorwaarde dat de schuldgraad bij de brouwer eind 2013 onder een bepaalde grens zou zijn gezakt.

Die grens is nu bereikt. De toenmalige twaalf leden van het directiecomité hebben uitzicht op een superbonus van circa 540 miljoen euro, op basis van de beurskoers de voorbije vrijdag. Dat is weliswaar een vrij fictieve oefening, want de uitoefening van de opties kan pas deels vanaf 2014, deels vanaf 2019. Het is afwachten wat de beurskoers dan zal zijn.

Bovendien vervallen de opties voor wie het bedrijf verlaat. Alain Beyens nam die keuze. Hij ziet zo een superbonus van ruim 24 miljoen euro verdampen.

Ook de huidige leden van het directiecomité verliezen hun opties bij ontslag. Maar 3,83 miljoen van hun initieel circa 12 miljoen opties werden al omgeruild in 2,54 miljoen aandelen. Die zijn ze niet kwijt in geval van ontslag, maar er is wel een sperperiode voor de verzilvering van die aandelen tot begin 2019. (W.R.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content