Alain Bernard (CEO DEME): ‘Meer samenwerking’

Alain Bernard (DEME) © .
Luc Huysmans senior writer bij Trends

Alain Bernard is de eerste genomineerde voor de Manager van het Jaar.

Drie vragen aan Alain Bernard

U zet zwaar in op groene en blauwe energie.

“Wat gebeurt in de offshore windsector, is ontwrichtend, want het vindt op grote schaal plaats. We werken samen met Cosco in China, maar er zijn ook projecten in de Verenigde Staten, India, Korea en Taiwan. Twee jaar geleden kon je misschien nog vragen stellen over offshore wind, maar nu niet meer. We hebben via onze dochter DEME Concessions zowat 1000 MW groene energieproductiecapaciteit in portefeuille. Dat is een stevige kerncentrale.

“Bovendien bouwen we dit jaar de eerste vier onderwaterturbines voor de kust van Schotland. Er zijn ook plannen voor een reeks windmolenparken. Getijdenenergie, offshore wind en zon, energieopslag aangevuld met nog meer interconnecties, zullen een deel zijn van de energiemix.”

Vindt u ook dat het beleid achterophinkt?

“Ik begrijp de kritiek op Europa niet. Dankzij het Europese onderzoeksgeld wordt de energietransitie een realiteit. De Europese Unie stimuleert ook de groei van de blauwe economie. Zo gaan we volgend jaar met een met IWT-steun ontwikkelde machine mangaanknollen oogsten op 4,5 kilometer onder de zeespiegel.

“In ons land hopen we dat Vlaanderen de blauwe economie zal selecteren als een speerpuntcluster: rond de windmolenparken of op kunstmatige eilanden voor de kust kunnen we enorm veel duurzame activiteiten ontwikkelen.”

Blijft u ook nog baggeren?

“Dit jaar komt zowat 60 procent van onze omzet uit baggeren en 40 procent uit andere activiteiten. Het oogsten van die mangaanknollen bijvoorbeeld is pure baggertechnologie. In Singapore bouwen we de grootste containerhaven ter wereld, met een capaciteit van 20 miljoen twintigvoetcontainers. Dat is bijna zo groot als Antwerpen en Rotterdam samen.”

CV

Geboren op 29 december 1955

Diploma: burgerlijk ingenieur bouwkunde en industrieel manager KU Leuven

1980 – 1985: site superintendent en projectmanager Dredging International

1985 – 1989: directeur-generaal Hydro Soils Services

1989 – 1996: directeur-generaal Dredging International

1996- 2006: directeur-generaal en COO DEME Group

2006-nu: bestuurder-CEO DEME Group

Bestuurder: Aquafin, CFE, Voka, Belgische Redersverening, Flanders Investment & Trade

Geconsolideerde omzet 2015 (IFRS): 2.351 miljoen euro

Ebitda 2015: 558,4 miljoen euro

Nettoresultaat 2015: 199,2 miljoen euro

Orderboek: 3.185 miljoen euro

Werknemers: 4600

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content