Aantal nieuwe werklozen in VS op laagste peil in vier jaar

© reuters

De arbeidsmarkt in de VS verkeert in een steeds betere conditie, blijkt uit het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering dat het Amerikaanse ministerie van Werk registreert.

Het rapport van het ministerie van Werk laat hoopvolle cijfers zien voor de werkgelegenheid in de grootste economie ter wereld. Het aantal werklozen dat om een uitkering vroeg in de VS daalde namelijk tot het laagste peil sinds maart 2008.

In de week van 4 tot 10 maart werden in totaal 351.000 nieuwe aanvragen ingediend voor een werkloosheidsvergoeding. Dat zijn er 14.000 of 4 procent minder dan de week ervoor. Analisten gepolst door het persagentschap Bloomberg hielden rekening met 357.000 nieuwe aanvragen.

Een ander rapport van het ministerie van Werk liet eerder al zien dat er het afgelopen halfjaar 1,2 miljoen nieuwe banen werden gecreëerd. Dat stemt overeen met de sterkste toename sinds 2006.

Ondanks hoopvolle indicatoren is de conditie van de arbeidsmarkt nog ver verwijderd van die van voor 2008. In de crisisperiode tussen 2008 en 2010 gingen er in de VS bijna 9 miljoen banen verloren, maar kwamen er sindsdien nog niet voor de helft nieuwe banen bij. De werkloosheidsgraad stabiliseert vandaag op 8,3 procent tegenover 9,2 procent in juni 2011.

De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) gaf in het begin van de week in ieder geval blijk van ontluikend optimisme. “De arbeidsmarkt verkeert in een steeds betere conditie, en de werkloosheidsgraad nam de afgelopen maanden in aanzienlijke mate af,” luidde het bij de Fed. Na de recente vergadering van de centrale bankiers viel ook nog op te tekenen dat het geplande rentebeleid – met een uitzonderlijk lage rente – in de huidige omstandigheden allicht wordt voortgezet tot eind 2014. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content