Inspiratie halen uit de werkomgeving

Hun stijl en doelgroep mogen dan grondig verschillen, met Kaai.16 en Officenter herbergt Hasselt twee succesvolle start-ups die vaste en flexibele werkplaatsen aanbieden. ‘Ontmoeting’ biedt in beide concepten een meerwaarde voor de bedrijven die er zich vestigen.

Een mens is het gemiddelde van de vijf personen waar hij het meest contact mee heeft”, weet Nick Decrock, oprichter en eigenaar van Kaai.16. In dat gerenoveerde fabriekspand in de Hasseltse Kanaalzone biedt hij een omgeving aan creatieve ondernemers, in de hoop hen door gelijkgestemde zielen te laten inspireren. Zelfstandigen of bedrijven met minder dan achttien medewerkers kunnen er kiezen tussen een coworking-, flexoffice– of klassiekere kantoorformule.

En de formule heeft succes. De 3000 vierkante meter van Kaai.16 zijn volzet en in 2013 verrijst naast de fabriek een nieuwbouw van 8600 vierkante meter.

Decrock, die 18 miljoen euro investeert in het project, plaatst zijn verhaal in de economische context. “Nu Ford Genk sluit, schiet de politiek opeens wakker, maar de dalende trend in de industrie is geen nieuws. De vraag is waarmee we wel een positieve spiraal in gang kunnen zetten. Volgens mij is dat in de creatieve economie. Die stelt in Vlaanderen al meer dan 120.000 mensen tewerk en is daarmee groter dan de auto-industrie. In Limburg hebben we de afgelopen jaren een vlucht van talent gekend naar Antwerpen of naar Gent.”

Decrock probeert die trend om te buigen. Hij gelooft dat Limburgers af en toe hun bescheidenheid achterwege moeten laten. “Er zijn voorbeelden genoeg van succesvolle Limburgse bedrijven in de creatieve sfeer. Denk maar aan Cegeka, Mobile Vikings of het designbedrijf Creneau. Met Kaai.16 proberen we de randvoorwaarden te scheppen om mensen tot hun recht te laten komen. Maar we verwachten ook steun van de overheid. Met het Albertkanaal hebben de overheden in Limburg jarenlang de industrie gepromoot, nu hebben ze een unieke kans om het geweer van schouder te veranderen.”

Hotelformule

Bij Officenter komen we weer met onze voetjes op de Limburgse grond. Na geslaagde ervaringen in Hasselt en Turnhout opende Officenter dit jaar een derde bedrijvencentrum in Aartselaar. Het bedrijf, dat gerund wordt door Christa Jouck (ex-infraligne) en Koen Batsleer (Finpower), ziet voor de komende jaren nog mogelijkheden in Leuven, Luik, Maastricht en Eindhoven.

“We bieden ondernemingen een hotelformule aan”, zegt Koen Batsleer. “We zorgen voor internet- en telefoonverbindingen, onderhoud, receptie en print- en kopiediensten. Naast een klassiek bedrijvencentrum als Regus kan je ons eerder als lowcost omschrijven.”

Koen Batsleer was een van de huurders in het Officenter in Hasselt toen de provincie Limburg, die meer dan de helft van het gebouw bezette, eind 2010 verhuisde. Batsleer en Jouck stelden aan de vorige eigenaar voor het gebouw samen met een rist Hasseltse investeerders te kopen en de kosten te delen. Dat netwerk van lokale investeerders maakte het een stuk makkelijker om huurders te vinden.

En die verankering blijft ook in de nieuwe vestigingen essentieel. Vandaag huisvest Officenter meer dan 400 kmo’s, die elkaar vaak aanvullen. “In Hasselt is er een boekhouder die enkel in het gebouw al twintig klanten heeft”, illustreert Batsleer. Maar ook grotere bedrijven vinden hun weg naar een Officenter. Sinds vorig jaar huurt Janssen Pharmaceutica veertig flexibele werkplaatsen in de Turnhoutse vestiging, die twaalf maanden na de opening al vol zat.

SIMON VAN DORPE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content