InBevfamilies stappen in UCB-kapitaal

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Twee adellijke takken van de Belgische InBev-families stappen in het kapitaal van UCB. Een opmerkelijke diversificatie voor de familie Van Damme, de motor achter Jupiler.

Zopas maakte de Belgische farmaceutische multinatio-nal UCB zijn jaarresultaten bekend. Achter een droge ‘participatiemelding’ schuilt verrassend nieuws. De Luxemburgse vennootschap Patrinvest verwierf een belang van 1,9 miljoen aandelen (1,04 %) in UCB. Patrinvest is een sleutelvennootschap van Belgische InBevaandeelhouders. Achter de Luxemburgse holding schuilen de families Van Damme (de makers van Jupiler) en van der Straaten Ponthoz. Die laatste familie verzeilde bij de brouwers via een huwelijk van graaf Etienne van der Straaten Ponthoz met een dochter van Amélie Willems, een van de stammoeders van de brouwerij.

Het samengaan van Van Damme en van der Straaten Ponthoz begin jaren negentig – goed voor circa 90 miljoen aandelen in de brouwer – was merkwaardig. De familie Van Damme speelt via Alexandre Van Damme als bestuurder bij InBev een cruciale rol bij de wereldbrouwer. De familie van der Straaten Ponthoz beperkt zich hoofdzakelijk tot het rentenierschap. Alexandre Van Damme behartigt haar belangen. Slechts één persoon, gravin Edwinne van der Straaten Ponthoz, treedt enigszins op de voorgrond. Zij is bestuurder bij een Luxemburgse holding waarmee de drie grote Belgische familiale takken van InBev hun belang in de brouwer groepeerden.

Vliegtuig voor de vennootschap

De intrede van Patrinvest in UCB is een betekenisvol signaal. In het verleden voerde de vennootschap nauwelijks een diversificatiebeleid. Dat veranderde nadat het belang in InBev in 2003 in de volle dochter Patri Participations werd ingebracht. De dochter keerde tussen 2003 en 2006 113,6 miljoen euro aan dividenden uit. Daarnaast verkocht Patri Participations in december 2006 en januari 2007 ruim twee miljoen aandelen van InBev voor de prijs van 101 miljoen euro.

In 2005 kocht Patrinvest een belang in een vliegtuig voor een bedrag van 2,9 miljoen euro. De aankoop van UCB-aandelen voor 92,6 miljoen euro is een investering van een ander kaliber. De referentieaandeelhouder van UCB, Financière de Tubize, was op zoek naar stabiele aandeelhouders. Bij het controleorgaan boven UCB zwaait de familie Janssen de plak, met baron Daniel Janssen als voorzitter. De familie staat niet alleen synoniem voor mythische rijkdom, maar ook voor Belgische verankering en het behoud van familiale waarden in een onderneming.

Na de overname in de herfst van 2006 van Schwarz Pharma (een Duitse specialist in neurologie, zenuwziekten en de ziekte van Parkinson) dreigde even een destabilisering van het aandeelhouderschap. De acht familietelgen van Schwarz behouden slechts een belang van 5,4 % in UCB, waar ze enkele weken geleden nog 13 % bezaten. Financière de Tubize ging naarstig op zoek naar kopers voor de 13,9 miljoen vrij gekomen aandelen. Een voorwaarde was dat het stabiele, langetermijn-aandeelhouders zouden zijn.

Netwerk van de baron

Het adressenboekje van baron Daniel Janssen deed zijn werk. Financière de Tubize deed zelf een inspanning en kocht nog eens vier miljoen UCB-aandelen. In geen twee jaar verhoogde Tubize daarmee zijn aantal aandelen met 13 %. “Financière de Tubize had zelf niet de middelen om alle aandelen over te nemen,” meldt woordvoerder Jean-Christophe Donck van UCB.

Dat hoefde ook niet. De familie Janssen vond voldoende interesse in de naaste omgeving. Familiale en zakenrelaties speelden een cruciale rol. Baron Janssen kent via de adviesraad van Solvay Business School ridder Alexandre Van Damme. Die studeerde af als handelsingenieur aan Solvay. Arnoud de Pret is een aangetrouwde neef van Daniel Janssen. De bestuurder en familiale aandeelhouder van InBev zetelt sinds juni 2005 in de raad van bestuur van UCB. Dan is er nog Luc Missorten, CFO van UCB sinds november 2004. Voordien vervulde hij dezelfde rol bij InBev. In de jaren negentig speelde hij een instrumentele rol bij vele overnames van de brouwer. Een andere verwante familie kocht 1,9 miljoen aandelen in UCB, via de Luxemburgse holding Compar Invest. Het gaat om de familie Berghmans-Lhoist, die vooral bekendheid geniet als wereldwijde marktleider in de kalkindustrie. CEO en baron Jean-Pierre Berghmans is getrouwd met gravin Cathérine d’Aspremont Lynden, familie van baron Janssen. Daniel Janssen is bovendien onafhankelijk bestuurder bij het familiale kalkbedrijf Lhoist. Hij wordt de figuurlijke peter genoemd van Jean-Pierre Berghmans. Tussen beiden bestaat een onbreekbare band.

Bij de bestuurders van het Luxemburgse vehikel Compar Invest bevinden zich Charlotte Lhoist, jonkheer Vincent Berghmans en jonkheer Jacques Berghmans. Die laatste is fondsenbeheerder bij Bank Degroof. Ook Bank Degroof kocht 669.230 aandelen in UCB.

Ook de investeerder Levimmo, met 1,23 miljoen aandelen van UCB, heeft een link naar zowel Bank Degroof als de families Berghmans en Lhoist. Het investeringsvehikel Levimmo is aandeelhouder van Bank Degroof. Tot de referentieaandeelhouders en bestuurders van de vennootschap behoren de families Berghmans en Lhoist.

Met de komst van deze nieuwe aandeelhouders, die in onderling overleg handelen met Financière de Tubize, geeft de familie Janssen eens te meer een belangrijk signaal. Het gaat haar steeds om een investering voor de langere termijn. De nieuwkomers behouden de aandelen ten minste drie jaar. “Met hun komst is de onzekerheid van de baan. Dit is bovendien een duidelijk teken van Belgische verankering,” besluit woordvoerder Jean-Christophe Donck.

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content