In de slappe was

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De jaarcijfers van Jensen Group rechtvaardigen de koersklim van het jongste halfjaar. Bovendien zit er een speculatieve strik rond het aandeel.

IN SAMENWERKING MET KANAAL Z EN INSIDE BELEGGEN

Jensen Group boekte vorig jaar een omzet van 229,9 miljoen euro, of 6,3 procent meer dan in 2011. Dat is niet alleen een nieuw record, het cijfer steekt ook positief af tegen de omzetontwikkeling bij veel andere industriebedrijven. De voorbije vier jaar ging het nettoresultaat van de fabrikant van industriële wassystemen op en neer. In 2010 klom de nettowinst met 70 procent tegenover 2009 (van 5,0 naar 8,5 miljoen euro, of van 0,64 naar 1,07 euro per aandeel). Een jaar later zakte dat cijfer weer met 44 procent van 8,6 naar 4,8 miljoen euro (van 1,07 naar 0,60 euro per aandeel). Met zijn nettowinst van 2012 gaat Jensen Group voorbij zijn resultaat van 2010. De winst maakt een sprong van 4,8 naar 10,5 miljoen euro, of van 0,60 naar 1,31 euro per aandeel. Knap is dat de netto financiële schuld verder is gedaald tot 10,9 miljoen euro, ondanks een kapitaalvermindering van 12 miljoen euro (1,50 euro per aandeel). Het dividend blijft ongewijzigd op 0,25 euro per aandeel.

De Deense familie Jensen is de referentie-aandeelhouder van Jensen Group (50,6 %). Ze controleert de beursgenoteerde vennootschap via Jensen Invest. De groep noteert enkel op NYSE Euronext Brussel en heeft daar veeleer de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid, hoewel ze een absolute wereldspeler is in haar nicheactiviteit. Dat komt uiteraard de waardering niet ten goede. Het is dus best mogelijk dat het aandeel van Jensen Group op termijn van de beurs wordt gehaald.

Jensen heeft maar één grote concurrent, het niet-beursgenoteerde Kannegieser. Beide bedrijven zijn ongeveer even groot. Samen halen ze een omzet van 450 à 500 miljoen euro, of de helft van de wereldmarkt. Industriële wassystemen zijn typische investeringsgoederen, die traditioneel heel conjunctuurgevoelig zijn. Maar de schade tijdens de voorbije crisisjaren viel dus best mee. De trend voor deze industrietak is opwaarts gericht. Het wereldwijde toerisme groeit bijvoorbeeld, waardoor er meer industriële wasbeurten nodig zijn. Ook evoluties als de waterschaarste, de stijgende energiekosten en de hogere uurlonen spelen in het voordeel van de industriële en milieuvriendelijke wasinstallaties zoals Jensen die aanbiedt.

De koers van het aandeel ging omhoog na de aankondiging van de kapitaalvermindering van 12 miljoen euro eind december. De jaarcijfers over 2012 rechtvaardigen die koersklim. Op basis van die cijfers en de goede start in 2013 is een waarde van 13 à 14 euro per aandeel te verantwoorden. Zo bekeken, is het aandeel koopwaardig. En er is de mogelijkheid dat het aandeel van de beurs wordt gehaald. ?

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content