In de familie

JESSICA EN NELLY KORDA Staan allebei in de top twintig van de wereld. © get

Wat de Ryder Cup bij de mannen is, is de Solheim Cup bij de vrouwen. Eind deze week wordt de confrontatie tussen Europa en de Verenigde Staten gespeeld op het parcours van de PGA Centenary in Gleneagles in Schotland. Op het programma staan acht wedstrijden in foursomes, acht in fourballs en twaalf singles, allemaal in matchplay.

Sinds het toernooi in 1990 voor het eerst werd georganiseerd, gingen de Amerikaanse vrouwen al tien keer met de beker naar huis. De Europese vrouwen wonnen nog maar vijf keer. Ook deze keer zijn de Amerikanen favoriet voor de overwinning, hoewel de internationale hiërarchie daar niet noodzakelijk een indicatie van geeft, omdat veel speelsters in een toptoernooi als de Solheim Cup boven zichzelf kunnen uitgroeien. Mentale veerkracht is heel belangrijk op het hoogste niveau.

Wie de grote attractie van het toernooi wordt, is wel al duidelijk: de zussen Korda. Jessica (26) en Nelly (20), de dochters van de vroegere Tsjechische toptennisser Petr Korda, de nummer twee van de wereld in 1998, tennisten als kind eerst, maar ruilden hun racket al snel in voor een driver. Vandaag staan ze allebei in de top twintig van de wereld. Opmerkelijk: ze wonnen beiden al eens de Australische Open – Jessica in 2012 en Nelly in 2018. Australië is hen blijkbaar gunstig gezind. In Melbourne won hun vader het enige grandslamtoernooi van zijn carrière.

Bij de Korda’s is topsport een religie. Niet alleen vader Petr speelde toptennis, moeder Regina tenniste ook en nam in 1988 deel aan de Olympische Spelen. Benjamin, de jongste in het gezin, is een van de grootste tennisbeloften bij de junioren.

Nelly en Jessica werden geboren in de Verenigde Staten en groeiden op in Florida, waar ze werden opgeleid aan de Leadbetter Academy. Op Gleneagles zullen ze dus onder de Amerikaanse vlag spelen. Ze zijn groot en slank gebouwd, hebben talent en vooral competitiegeest. Waarnemers zijn het erover eens dat vooral Nelly, die nu al in de top tien van de wereld staat, nog een grote progressiemarge heeft. “Ze kan heel ver raken”, zeg Julie Inkster, de kapitein van de Amerikaanse ploeg. “Ze moet alleen nog met wat meer geduld leren spelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content