In 24 uur van varken tot gekoeld karkas
Een ribbetje op de barbecue vinden we heerlijk. Knapperig spek voor het ontbijt lusten we wel. Maar dat daarvoor varkens geslacht worden? Nee, dat hoeven we niet te weten. Of bent u toch stiekem benieuwd hoe Noordvlees voor ons varkensvlees zorgt?
China, hier komen we
Noordvlees Van Gool was een familiebedrijf opgericht door Stan Van Gool in 1955 in Kalmthout. Toen de derde generatie niet in het bedrijf stapte, namen Dirk Nelen en Peter Willemen het bedrijf over via een managementbuy-out in 2017.
Samen met voedingsgroep Vanden Avenne opende Noordvlees in 2017 een tweede slachthuis in Oevel, Sus Campiniae. Daarmee behoort de holding Noordvlees tot de top drie in ons land. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig zorgde de eerste grote investeringsgolf voor een fiks moderner slachthuis in Kalmthout. Tussen 2011 en 2014 werd de slachtlijn voor varkens vernieuwd. “We zijn rendabel dankzij onze specialisatie in varkens en karkassen”, zegt Carlo van der Mast, directeur quality safety environment. “Noordvlees slacht in de twee vestigingen tot 40.000 dieren per week, 2 miljoen per jaar. De karkassen en de organen leveren we aan vleesverwerkers in binnen- en buitenland. Tot 75 procent exporteren we, vooral naar Duitsland, Polen en Tsjechië.” Door de kleine marges bepalen de kwantiteit en de efficiëntie in grote mate de bedrijfscijfers. De 240 medewerkers draaien een geconsolideerde omzet van 267 miljoen euro. In 2015 verwierf Noordvlees het certificaat om vlees te mogen leveren aan China. “Vroeger dienden de rode organen tot dierenvoeding”, zegt van der Mast. “Vandaag is het een kwalitatief product voor een gigantische markt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier