In 24 uur van varken tot gekoeld karkas

© WOUTER RAWOENS

Een ribbetje op de barbecue vinden we heerlijk. Knapperig spek voor het ontbijt lusten we wel. Maar dat daarvoor varkens geslacht worden? Nee, dat hoeven we niet te weten. Of bent u toch stiekem benieuwd hoe Noordvlees voor ons varkensvlees zorgt?

China, hier komen we

Noordvlees Van Gool was een familiebedrijf opgericht door Stan Van Gool in 1955 in Kalmthout. Toen de derde generatie niet in het bedrijf stapte, namen Dirk Nelen en Peter Willemen het bedrijf over via een managementbuy-out in 2017.

Samen met voedingsgroep Vanden Avenne opende Noordvlees in 2017 een tweede slachthuis in Oevel, Sus Campiniae. Daarmee behoort de holding Noordvlees tot de top drie in ons land. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig zorgde de eerste grote investeringsgolf voor een fiks moderner slachthuis in Kalmthout. Tussen 2011 en 2014 werd de slachtlijn voor varkens vernieuwd. “We zijn rendabel dankzij onze specialisatie in varkens en karkassen”, zegt Carlo van der Mast, directeur quality safety environment. “Noordvlees slacht in de twee vestigingen tot 40.000 dieren per week, 2 miljoen per jaar. De karkassen en de organen leveren we aan vleesverwerkers in binnen- en buitenland. Tot 75 procent exporteren we, vooral naar Duitsland, Polen en Tsjechië.” Door de kleine marges bepalen de kwantiteit en de efficiëntie in grote mate de bedrijfscijfers. De 240 medewerkers draaien een geconsolideerde omzet van 267 miljoen euro. In 2015 verwierf Noordvlees het certificaat om vlees te mogen leveren aan China. “Vroeger dienden de rode organen tot dierenvoeding”, zegt van der Mast. “Vandaag is het een kwalitatief product voor een gigantische markt.”

Varkens rusten in stallen - Tussen 4 en 15 uur worden ongeveer 5000 varkens gelost bij de slachterij. De voorbije vier tot zes maanden zijn ze vetgemest tot 90 à 110 kg. De jongste tien uur kregen ze geen eten meer, zodat ze zo weinig mogelijk mest in zich dragen.
Varkens rusten in stallen – Tussen 4 en 15 uur worden ongeveer 5000 varkens gelost bij de slachterij. De voorbije vier tot zes maanden zijn ze vetgemest tot 90 à 110 kg. De jongste tien uur kregen ze geen eten meer, zodat ze zo weinig mogelijk mest in zich dragen.© WOUTER RAWOENS
2. CO2 verdooft varkens - Na 1 tot 2 uur in de stallen drijft een arbeider met een rammelaar de varkens in kleine groepjes naar een gondel. Die brengt een zevental varkens acht meter onder de grond. Daar bevindt zich de hoogste concentratie CO2 om hen te verdoven. Een varken dat na 2 minuten nog bij bewustzijn is en bijvoorbeeld met de ogen knippert, wordt extra verdoofd voordat een ketting het dier aan één poot omhoog tilt.
2. CO2 verdooft varkens – Na 1 tot 2 uur in de stallen drijft een arbeider met een rammelaar de varkens in kleine groepjes naar een gondel. Die brengt een zevental varkens acht meter onder de grond. Daar bevindt zich de hoogste concentratie CO2 om hen te verdoven. Een varken dat na 2 minuten nog bij bewustzijn is en bijvoorbeeld met de ogen knippert, wordt extra verdoofd voordat een ketting het dier aan één poot omhoog tilt.© WOUTER RAWOENS
3. Eén gerichte steek - De verdoofde varkens glijden ondersteboven naar de man met het mes. Elk wordt met één gerichte steek in de halsslagader gedood. Een precisiewerk dat de slachter elke zes seconden uitvoert met een hol mes, gekoppeld aan een blauwe darm. Daardoor spat het bloed niet in het rond. Het bloed wordt naar een van de tien gekoelde tanks verderop gepompt. Na elke steek wordt het mes ontsmet.
3. Eén gerichte steek – De verdoofde varkens glijden ondersteboven naar de man met het mes. Elk wordt met één gerichte steek in de halsslagader gedood. Een precisiewerk dat de slachter elke zes seconden uitvoert met een hol mes, gekoppeld aan een blauwe darm. Daardoor spat het bloed niet in het rond. Het bloed wordt naar een van de tien gekoelde tanks verderop gepompt. Na elke steek wordt het mes ontsmet.© WOUTER RAWOENS
4. Glad schrobben en branden - In de was- en ontharingsstraat zorgen machines voor propere karkassen. Het bad met water van 60 graden Celsius weekt de haren, de klauwen en de huid los. Dan schraapt een u-vormige machine de haren en de klauwen weg. De oven schroeit op 800 graden de laatste haren weg. Vuilresten worden verwijderd in wat nog het meest op een ruwe carwash lijkt.
4. Glad schrobben en branden – In de was- en ontharingsstraat zorgen machines voor propere karkassen. Het bad met water van 60 graden Celsius weekt de haren, de klauwen en de huid los. Dan schraapt een u-vormige machine de haren en de klauwen weg. De oven schroeit op 800 graden de laatste haren weg. Vuilresten worden verwijderd in wat nog het meest op een ruwe carwash lijkt.© WOUTER RAWOENS
5. Organen uitsnijden - Een robot voert de zwaarste klus uit: het opensnijden van de romp met een cirkelzaag. Daarna verwijderen zeven slachters de organen. De dunne en dikke darmen, de gal en de pancreas belanden op een schaaltje voor darmreiniging. Stevigere organen als het hart, de lever, de longen, de tong, de nieren en de slokdarm worden later versneden en ingevroren. Net zoals de varkenskoppen gaan ze naar China.
5. Organen uitsnijden – Een robot voert de zwaarste klus uit: het opensnijden van de romp met een cirkelzaag. Daarna verwijderen zeven slachters de organen. De dunne en dikke darmen, de gal en de pancreas belanden op een schaaltje voor darmreiniging. Stevigere organen als het hart, de lever, de longen, de tong, de nieren en de slokdarm worden later versneden en ingevroren. Net zoals de varkenskoppen gaan ze naar China.© WOUTER RAWOENS
6. Platform van slachters - Snijders trimmen de karkassen. Het ruggenmerg wordt onder meer verwijderd en het buikvet afgeschaafd. Daarna worden de kop en de voorpoten afgesneden. Karkassen worden in tweeën gekliefd en schoongemaakt.
6. Platform van slachters – Snijders trimmen de karkassen. Het ruggenmerg wordt onder meer verwijderd en het buikvet afgeschaafd. Daarna worden de kop en de voorpoten afgesneden. Karkassen worden in tweeën gekliefd en schoongemaakt.© WOUTER RAWOENS
7. Keuren en classificeren - De ingewanden glijden synchroon met het bijbehorende karkas langs twee keurders van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV. Aan stempels op het karkas herkennen ze de plaats van oorsprong. Op hun computer zien ze welke karkassen extra aandacht moeten krijgen. Afwijkingen worden genoteerd en slechte karkassen afgekeurd. Nadien beoordelen kwaliteitsmedewerkers het vlees en de vetlaag. Hoe meer vet, hoe lager de classificatie en de prijs.
7. Keuren en classificeren – De ingewanden glijden synchroon met het bijbehorende karkas langs twee keurders van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV. Aan stempels op het karkas herkennen ze de plaats van oorsprong. Op hun computer zien ze welke karkassen extra aandacht moeten krijgen. Afwijkingen worden genoteerd en slechte karkassen afgekeurd. Nadien beoordelen kwaliteitsmedewerkers het vlees en de vetlaag. Hoe meer vet, hoe lager de classificatie en de prijs.© WOUTER RAWOENS
8. 21 uur de koeling in - Het karkas moet zo snel mogelijk afkoelen tot een kerntemperatuur van 7 graden. Voor vlees dat minder ver moet worden getransporteerd, volstaat een oppervlaktetemperatuur van 15 graden. In 3,5 uur gaat het karkas door de snelkoeling. Nadien hangt het met 5000 andere rompdelen tot 18 uur in een van de drie egalisatiekoelingen. Daarna zijn de dieren klaar voor transport naar de groothandel.
8. 21 uur de koeling in – Het karkas moet zo snel mogelijk afkoelen tot een kerntemperatuur van 7 graden. Voor vlees dat minder ver moet worden getransporteerd, volstaat een oppervlaktetemperatuur van 15 graden. In 3,5 uur gaat het karkas door de snelkoeling. Nadien hangt het met 5000 andere rompdelen tot 18 uur in een van de drie egalisatiekoelingen. Daarna zijn de dieren klaar voor transport naar de groothandel.© WOUTER RAWOENS
In 24 uur van varken tot gekoeld karkas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content