IMMOBILIEN. Vastgoedflitsen

Nieuws uit de sektor.

Berichten uit de wereld van het Belgische niet-residentiële vastgoed.

RUIMTE GROEN.

De omgeving van de Brusselse E. Jacqmainlaan, de zogenaamde Ruimte Noord, was de voorbije jaren een ware bouwwerf. In een vrij korte periode verrees een bebouwde oppervlakte van 1,2 miljoen m², vooral kantoren (58 %). De omgeving lag er verkommerd bij. Maar daar wordt nu wat aan gedaan. In de eerste plaats via de heraanleg van de Jacqmainlaan. Die moet de omgeving aantrekkelijker, veiliger en leefbaarder maken.

De heraanleg wordt gefinancierd door de bedrijven met zetel langsheen de Jacqmainlaan, en uitgevoerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De middenberm van de laan is ontworpen door landschapsarchitekt Jacques Wirtz. Vooraan prijkt de recent ingehuldigde fontein van Pol Bury.

Een groene laan alleen maakt de omgeving echter niet leefbaar of aangenaam. Langs de groene laan blijft het verkeer enorm druk en lawaaierig. Veel meer inspanningen zijn nodig om van de Ruimte Noord een volwaardig deel van de stad te maken.

Dat schijnen de plaatselijke ondernemingen te beseffen. Op hun programma staan de verbetering van de plaatselijke infrastruktuur, de bouw van scholen en het optrekken van veel woongelegenheid (18 % van de totale oppervlakte). Bovendien willen ze van de 70 hektaren oppervlakte die Ruimte Noord bestrijkt ongeveer 25 % voorbehouden aan ‘begroening’. Hopelijk beseffen ze dat een boompje naast een kantoorgebouw nog geen oaze van rust creëert.

* * *

LEDOUX, BIV.

Jean-Marie Ledoux, voorzitter van het Beroepsinstituut van de vastgoedmakelaar (BIV), heeft zijn eerste tandjes. Dat beweerde hij alvast grappend in een reaktie op het Immo Trends-artikel over het BIV (Trends 36 van 7 september). Ledoux drukt erop dat het BIV een dubbele doelstelling heeft : de toegang tot het beroep van makelaar regelen via een erkenning en toezicht uitoefenen op de vastgoedmakelaars.

Met zijn ‘eerste tandjes’ verwijst Ledoux naar het feit dat het instituut wèl al bestraffend kan optreden tegen personen die zonder erkenning het beroep van makelaar uitoefenen. Het BIV kan tegen deze personen immers klacht indienen bij de burgerlijke rechtbank.

Op het navolgen van deontologische regels kan het BIV voorlopig alleen toezicht uitoefenen. Bestraffend optreden is er vooralsnog niet bij. Het pakket deontologische regels staat immers nog niet op punt.

Ledoux is verder van mening dat het instituut in totaal zowat 8000 leden zal tellen. ImmoTrends had eerder geschat dat slechts de helft van de 12.000 ‘erkende’ makelaars effektief het lidgeld zou betalen. Tot nog toe deden 5500 makelaars dat volgens Ledoux al. Afwachten hoeveel laatkomers de stap nog zullen zetten.

* * *

GEINTEGREERDE NOTARISSEN.

Notarissen kunnen meehelpen aan de uitbouw van een verdraagzame en multikulturele samenleving. De integratie van vreemdelingen loopt immers gedeeltelijk via het notariskantoor. Dat is de boodschap die werd verkondigd op het jaarlijks Notarieel Congres van september in Tongeren.

De notaris heeft als taak aan de vreemdelingen uit te leggen dat ook voor hen de Belgische wetten van toepassing zijn. Hij moet objektief optreden, en heeft een verzoenende en opvoedende funktie. Vermogensintegratie is volgens de Koninklijke Federatie van Belgische Notarissen dè weg naar kulturele integratie. De notaris helpt de vreemdeling bij zijn integratieproces in ons land. Verdraagzaamheid is het sleutelwoord, de notaris staat naar verluidt open voor alle vragen en is de objektieve partner van alle partijen.

Een opmerkelijke houding voor een federatie van één van de meest discriminerende beroepen in ons land. Iedereen kan de notaris om raad vragen, slechts een enkeling krijgt toegang tot het beroep.

* * *

DE GOMB BRUSSELT.

De Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij voor Brussel (GOMB) was ook in 1994 druk in de weer op het vlak van woningbouw, stadsvernieuwing en de ekonomische ontwikkeling van het hoofdstedelijk gewest. Dat blijkt uit het pas voorgestelde jaarverslag van de GOMB.

De GOMB wil jaarlijks 500 woningen bouwen of renoveren. Deze doelstelling werd in 1994 net niet gehaald. In totaal 486 woningen werden te koop of te huur aangeboden. Van de projekten voor stadsvernieuwing onthouden we uit 1994 het Stedebouwhuis in de Jacqmainwijk, het projekt Frontispies-Harmony in de Noordwijk, de renovatie van de Solvay-biblioteek in het Leopoldpark, de aanvang van de werkzaamheden aan het residentiële projekt Oud Korenhuis en de voltooiing van de renovatie van de zetel van de GOMB in de Gabriëlle Petitstraat.

Eind 1994 bezat de GOMB in totaal 150 hektaren industrie- en researchparken. Van die oppervlakte was op dat ogenblik slechts 22 % beschikbaar.

* * *

LITTLE ITALY.

Het Italiaans Instituut voor Buitenlandse Handel (ICE), het organisme van de Italiaanse overheid voor de exportbevordering van Italiaanse ondernemingen, beschikt wereldwijd over 80 vestigingen. Eén ervan bevindt zich in Brussel. Al 40 jaar trouwens. De voorbije jaren aan de Meeussquare, sinds kort in een prachtig gerenoveerd pand op het Brusselse Vrijheidsplein.

Het gaat om een 19de-eeuws pand waar sinds 1929 de kantoren gevestigd waren van de Compagnie Royale Asturienne des Mines. ICE voerde onder leiding van direkteur Ludovico Fulci, een architektuurfanaat, en trade analyst Dirk Thomaes een renovatie door met veel respekt voor de bestaande strukturen en materialen. Het gebouw beschikt over een netto-oppervlakte van 1100 m². Achttien mensen werken er dagelijks. Op het gelijkvloers bevindt zich een receptieruimte en een konferentiezaal. De eerste verdieping is ingericht als étage noble, de tweede en de dakverdieping als kantoren. Een uitermate geslaagd projekt : het bewijs dat instellingen en ondernemingen via hergebruik van het bestaande patrimonium aanwezig kunnen blijven in de binnenstad.

Uit de financiële kant van de zaak kunnen heel wat ondernemingen lessen trekken. Voor de aankoop van het pand èn de renovatie samen betaalde ICE slechts 68 miljoen frank. Wie 1100 m² kantooroppervlakte wil huren in de Leopoldwijk betaalt (kosten en lasten inbegrepen) zelfs in deze barre vastgoedtijden nog steeds 8 tot 10 miljoen per jaar. Zonder ooit eigenaar te worden van het goed.

Geert Wellens

RUIMTE NOORD Weldra een groene oaze, of een traditionele kantoorwijk met een likje groen ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content