Piet Vanthemsche (ex-Boerenbond) over de Nederlandse verkiezingen: ‘Ik zie geen Vlaamse variant van BoerBurgerBeweging ontstaan’

Piet Vanthemsche
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De nieuwe Nederlandse partij BoerBurgerBeweging (BBB) scoort veel beter dan verwacht en wordt meteen de grootste partij in elf van de twaalf Nederlandse provincies. “Dit is een aardverschuiving. Maar ik vermoed niet dat zo’n partij in Vlaanderen een kans maakt”, analyseert Piet Vanthemsche, de voormalige voorzitter van de Boerenbond.

De opiniepeilers zaten er eens te meer naast. BoerBurgerBeweging scoort veel beter dan verwacht.

PIET VANTHEMSCHE. “Dit is een aardverschuiving. Maar het gaat om veel meer dan om stikstof alleen. Stikstof is de katalysator voor een veel breder levend ongenoegen. Tijdens de boerenbetogingen tegen het stikstofakkoord in Nederland zag je ook spandoeken met ‘Zwarte Piet’ en tegen vreemdelingen. Veel Nederlandse proteststemmen zijn verkast van het rechts-populistische Forum voor Democratie naar BBB.”

Dit is dus veel meer dan uitsluitend een protest van het platteland tegen de Randstad?

VANTHEMSCHE. “In Nederland broeit die spanning tussen het platteland en het grootstedelijk gebied al heel lang. Het platteland is bijna leeggelopen. Zeeland, bijvoorbeeld, heeft nog nauwelijks cafés, winkels en bewoners. Het zijn Belgen die er een buitenhuis kopen. Nederland is ruimtelijk ook bijzonder strak georganiseerd. In Vlaanderen is het rommeliger, maar gezelliger. Het gemeenschapsleven in onze dorpen houdt ook veel meer stand. Vlamingen blijven wonen in het dorp waar ze geboren zijn. Ik ken nog steeds heel veel mensen die vanuit het verre West-Vlaanderen elke dag de trein heen en weer naar het werk in Brussel nemen. Vlamingen zijn honkvast. Dat heeft dus ook zijn voordelen.”

Is BBB alweer het signaal van een diep volksongenoegen versus een te sturende en betuttelende elite, die boven de hoofden van het volk beslist?

VANTHEMSCHE. “Het stikstofdossier is de katalysator. Maar BBB heeft alle onvrede gecapteerd. Ik heb altijd heel sterk geloofd in het middenveld. Die rol van het middenveld wordt vandaag bemoeilijkt door sociale media en allerlei actiegroepen. Met een organisatie als de Boerenbond legden wij altijd de link tussen de beslissingen in Brussel en onze leden, de landbouwers. Dat is een enorm verschil met Nederland. BoerBurgerBeweging is bij wijze van spreken helemaal niet de partij van de Boerenbond. Want BBB is helemaal niet de partij van de traditionele landbouworganisaties in Nederland. Achter BBB schuilt een nieuwe boerenorganisatie, Farmers Defence Force. De officiële boerenvereniging in Nederland, de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO Nederland) is minder representatief voor de landbouwsector. Slechts een vijfde van de Nederlandse landbouwers zijn lid van die organisatie. In Vlaanderen is 70 procent van de boeren lid van ofwel de Boerenbond of het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).”

‘Ik vermoed niet dat de Vlaamse regering gaat heronderhandelen over het stikstofakkoord als gevolg van een verkiezingsuitslag in Nederland’

Piet Vanthemsche, voormalige voorzitter van de Boerenbond

Ook de christendemocraten in Nederland krijgen klappen. De partij CDA ziet haar zetelaantal gehalveerd. Gaat cd&v het stikstofakkoord heronderhandelen?

VANTHEMSCHE. “Ik vermoed niet dat de Vlaamse regering gaat heronderhandelen als gevolg van een verkiezingsuitslag in Nederland. Het politieke akkoord is er. Er is nu een kader waarin we kunnen werken. En het is niet omdat BBB de grootste partij is in Nederland, dat stikstof verdwenen is. Iedereen erkent dat stikstof een reëel probleem is, dat moet worden aangepakt. Er zijn geen honderd manieren om dat te doen. Vlaanderen is daartoe verplicht door de rechtspraak via het stikstofarrest.”

Maar wat als een variant van BBB meedoet aan de Vlaamse verkiezingen in 2024?

VANTHEMSCHE. “Ik zie die Vlaamse variant nog niet meteen opduiken met een reële slaagkans. Er zijn wat embryonale pogingen voor een samenwerking van Farmers Defence Force en veehouders in Vlaanderen. Maar de Boerenbond en het ABS blijven representatief voor de Vlaamse landbouwers.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content