Idylla is topkwaliteit

© REUTERS

Het Mechelse bedrijf Biocartis heeft de steile ambitie om wereldleider te worden in moleculaire diag-nostische oplossingen. Het ontwik- kelde daarvoor Idylla, een minilabo dat snel en met een grote gevoeligheid diag-nostische tests kan uitvoeren (in 35 tot 150 minuten, afhankelijk van de complexiteit van de test). Biocartis mikt op die groeimarkt op infectieziekten (het grootste segment met 45 % van de markt en een verwachte jaarlijkse groei van 7,6%) en oncologie (15 %, maar het snelst groeiende segment met een jaarlijkse groei van 19,2%).

In oktober kreeg Idylla een belangrijke externe validatie. Idylla bleek in een vergelijkende studie van twaalf technologieën de op één na meest accurate test om longkanker op te sporen (gevoeligheid van 96%). Bovendien scoorde Idylla het beste in uitvoersnelheid en vereiste de bediening van het toestel de minste expertise en het kleinste aantal manuele stappen.

Maar de weg naar winstgevendheid is nog lang. In de eerste jaarhelft leverde Biocartis 106 minilabo’s, te vergelijken met 82 in 2014 (het jaar van de lancering, met een bulkorder van 80 toestellen) en 83 in 2015, waarvan 32 in de eerste helft van dat jaar. Bij de voorstelling van de derdekwartaalupdate herhaalde het bedrijf de verwachting om op jaarbasis aan de bovenkant van de verwachte 150 à 175 toestellen uit te komen. Op termijn moet het gros van de inkomsten komen uit de verkoop van cartridges, op basis van het scheermachine-scheermesjesverkoopmodel. Cruciaal daarvoor is de uitbreiding van het testmenu van Idylla, dat momenteel uit zeven tests bestaat: vijf kankertesten en twee infectietesten.

In de eerste jaarhelft verdubbelde het verkochte volume cartridges tegenover het volledige jaar 2015. Dat leverde een omzet van 1,7 miljoen euro op (groepsomzet van 6,75 miljoen euro). De komende maanden worden twee vloeibare kankertests aan het menu toegevoegd. Voor twee kankertests die enkel voor wetenschappelijke doeleinden mogen worden gebruikt, mikt Biocartis op de commerciële goedkeuring (CE-markering). Daarnaast zal voor het jaareinde de aanvraag klaar zijn voor de homologatie van het toestel (FDA 510k) en voor de goedkeuring van een infectietest in de Verenigde Staten. Voor die belangrijke markt ondertekende Biocartis onlangs een niet-exclusieve verdeelovereenkomst. Biocartis bouwt momenteel een nieuwe productielijn die de jaarlijkse capaciteit voor cartridges zal verzesvoudigen.

Het bedrijf verbrandde in de eerste negen maanden ongeveer 34 miljoen euro en had eind september nog 67 miljoen euro cash. Biocartis verraste deze zomer met een niet-verwaterende financiering voor 55 miljoen euro en haalde in november met succes 32,7 miljoen euro vers kapitaal op. Dat gebeurde door de uitgifte van 4,1 miljoen aandelen tegen 8,05 euro per aandeel, of met een minieme korting van 2,5 procent op de laatste koers.

Conclusie

De externe erkenning van de topkwaliteit van het Idylla-systeem is voor Biocartis een flinke opsteker. De verkoop van cardridges versnelt, maar de verdere uitbreiding van het testmenu is nodig om op lange termijn winstgevend te worden. Het bedrijf verbrandt nog veel cash, maar het vindt wel vlot toegang tot de kapitaalmarkt. Koopwaardig voor de geduldige en risicobewuste langetermijnbelegger.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Al verschenen op insidebeleggen.be

op 1 december

DE ERKENNING VAN DE TOPKWALITEIT VAN IDYLLA IS VOOR BIOCARTIS EEN FLINKE OPSTEKER.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content