Hotels reizen niet graag
De hotelwereld is per definitie een internationaal gerichte sector. Toch richten de meeste hotelketens zich alleen op de eigen markt. En Amerikaanse investeringsfondsen veranderen dat voorlopig niet.
Het Parijse onderzoeksbureau MKG Conseil hield de eigendomsstructuur van de hotelsector onder de loep. De twintig grootste hoteleigenaars wereldwijd vertegenwoordigen 4703 hotels, met een totaal van 849.529 kamers. Behalve enkele opmerkelijke uitzonderingen ( Accor, Bass, Granada, Hilton, Starwood) blijft de hotelportefeuille meestal beperkt tot het land van oorsprong. Slechts tien van de twintig hebben ook buiten het eigen land vestigingen. Het gaat hier bijna uitsluitend om de groepen die diverse merken exploiteren.
Zestien van de twintig majors zijn Amerikaanse bedrijven. Maar de grootste hotelgroep is het Franse Accor, met 1250 hotels en 132.000 kamers. De groep heeft een grote financiële stabiliteit door een sterke aanwezigheid op markten van een lagere prijsklasse. Die kennen minder schommelingen, wat de groep dus minder gevoelig maakt voor economische recessies.
De hotelindustrie blijft dus een erg nationale aangelegenheid. Daarmee gepaard gaat de versnippering van de markt. Vooral op de grote toeristische markten is dat duidelijk, ondanks grote Europese ambities van Amerikaanse investeerders. Vooral de Angelsaksische pensioenfondsen werden gezien als de grote concurrenten voor de hotelnijverheid in Europa. Maar zij kennen niet het verwachte succes.
Die investeringsfondsen werken meestal nauw samen met één of twee ketens. De fondsen investeren zwaar in grootscheepse projecten, terwijl de ketens zorgen voor een snelle rentabiliteit van de investeringen. De fondsen berekenen hun eisen op basis van de rentevoeten van de Wereldbank. De Wereldbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (BERD) financieren trouwens talrijke projecten, zonder nadien eigenaar te worden. De twee organisaties investeren het nodige geld om de projecten te kunnen starten. Ze contacteren ook zelf de grote hotelketens, om op die manier de projectontwikkeling op gang te brengen. De steun van beide organisaties is in sommige landen essentieel, waar zij leningen verschaffen tegen uiterst lage interestvoeten. Vandaag steunen zij bijvoorbeeld projecten in Kroatië en Slovenië.
Copyright: Infotravel.
wor
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier