“Horecagelegenheid uitbaten is onmogelijk geworden”
(Belga) Politieke beslissingen uit het verleden hebben het de dag van vandaag zo goed als onmogelijk gemaakt een horecagelegenheid uit te baten. Dat zegt de Federatie van Cafés van België (FedCaf) dinsdag, enkele weken voor de verkiezingen.
Het rookverbod in de horeca, het forfaitair taxatiesysteem, het geregistreerd kassasysteem, de sociale druk en de te hoge salariskosten, … De stokpaardjes van FedCaf, dat in 2011 werd opgericht in de nasleep van het rookverbod in de horeca, liegen er niet om. “Hoe het er nu voor staat, zou ik jongeren afraden om in onze sector te gaan”, zegt Diane Delen, voorzitster van de federatie. “Zoals we in 2011 voorspeld hebben zijn meer dan 4.000 ondernemers failliet gegaan of hebben hun activiteiten stopgezet”, voegt ze toe. “En dit omdat de politiek doof blijft voor onze smeekbeden, ondanks beloftes voor compensaties, en maatregelen blijft nemen die nefast zijn voor onze sector, zoals bijvoorbeeld het geregistreerd kassasysteem.” Dat systeem is volgens FedCaf “onmogelijk” zonder andere voorwaarden, zoals onder andere een daling van de sociale lasten. FedCaf wil daarnaast dat het forfaitair taxatiesysteem in de horeca wordt aangepast. Dat systeem belast de uitbater op het principe dat een vat bier van 50 liter 192 glazen bevat. “We hebben het laten nagaan door een deurwaarder en zo’n vat bevat exact 168 glazen van 25 cl. Dat is een verschil van 24 glazen per vat waarop wij belastingen betalen. De horeca betaalt zo elk jaar ten onrechte honderden miljoenen aan de staat”, laakt FedCaf nog. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier