Hoogmis van hightech
De IFA is het jaarlijkse hightechevenement in Europa. Het Duitse salon brengt het kruim van de consumentenelektronica uit de hele wereld bijeen. Ondanks de crisis hebben de constructeurs fraaie verrassingen in petto voor onder de kerstboom.
Zoals de Internationale Funkausstellung (IFA) zijn er niet veel evenementen. Er zijn natuurlijk de CES in Las Vegas en Comptex in Taipei, maar het traditierijke Berlijnse salon heeft zo zijn eigen charme. De audiovisuele beurs werd voor het eerst georganiseerd in 1924. In 1930 hield Albert Einstein er de openingstoespraak en in 1967 drukte Willy Brandt er de knop in voor de eerste Duitse tv-uitzending in kleur. De elektronicamerken staan nog altijd te trappelen om de immense hallen van het prestigieuze salon in te nemen.
De IFA 2012 was zeer bijzonder. We weten dat de markt moeilijk ligt voor de hightechbedrijven, maar het scherpe contrast tussen de sombere audiovisuele hallen en de stands van de huishoudapparaten, die schitterden met een uitbundige aankleding, was opmerkelijk. Het volstond een kleine rondgang te maken door het salon om te zien waar er nog marge is.
Revolutie in de informatica
Bij de televisie heeft men het in elk geval niet het breedst. Nu de gemiddelde verkoopprijs voor een toestel in de buurt van 400 euro komt, hebben de producenten geen andere keuze dan te innoveren om te overleven. En ze doen dat goed. Op de stands van de tv-producenten ging uiteraard veel aandacht naar de oleds, de nieuwste schermen, en naar de vernieuwende controlemethodes. Ongetwijfeld moet de zapper vanaf 2013 wijken voor de gebaren- of de stemcontrole. In het beste geval kunnen we op de iPad of smartphone een app downloaden om het toestel op afstand te bedienen. Dat is al het geval bij Philips en Samsung.
In de informatica woedt de revolutie. De komst van Windows 8 zet alles compleet op zijn kop. De laptops gaan de aanraaktoer op onder druk van de Metro-interface van het volgende besturingssysteem van Microsoft. De computer als dusdanig bestaat niet meer en wordt vervangen door een tablet-pc-hybride met een afneembaar of opvouwbaar toetsenbord. In elk geval wacht iedereen nu af welke impact Windows 8 op de markt heeft. De hardwarefabrikanten lijken er klaar voor te zijn. Ondertussen baant Android zich rustig een weg onder de smartphones en is het nu ook al binnengedrongen in de digitale fotocamera. Op het salon had iedereen het weliswaar over de lancering van de iPhone 5, maar Apple was nog nooit aanwezig op het Berlijnse salon.
Uiteraard verontrust de verandering van connector vooral de leveranciers van docking stations, die nu verplicht zijn heel hun gamma aan te passen. Ondanks het triestige economische klimaat blijft de sector innoveren in de richting van een grotere interactie tussen apparaten, al dient gezegd dat niet alle nieuwigheden dit jaar geschikt zijn voor elke beurs.
BENOIT DUPONT
Ondanks het economische klimaat blijft de informaticasector innoveren in de richting van een grotere interactie tussen apparaten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier