HONDURAS OP BEZOEK

Sinds gisteren, 13 augustus, is een vijfkoppige delegatie uit Honduras in ons land. De delegatie, die contacten heeft met federaties en de Kamers van Koophandel, bezocht eerder al Nederland. Na België komt Engeland aan de beurt.

De delegatie wil in eerste instantie haar productiefaciliteiten aanbieden aan de textielindustrie. “We leveren een uitstekende kwaliteit en zijn goedkoop. Het gemiddelde loon bedraagt 86 dollarcent, en ook onze transportprijzen zijn zeer competitief,” zegt Sofia Bobak, consultant van EUCA. “We streven naar een transparant en democratisch imago. In de free trade zone de Asociacion Hondureña de Maquiladores worden alle internationale werknemersrechten nageleefd.”

Een promotiebabbel die wordt tegengesproken door de internationale pers : The Economist meldde onlangs nog 16-urige werkdagen, nacht- en weekendwerk, slaande bazen, ontslag voor zwangerschap en vakbondslidmaatschap. Vooral de Zuid-Koreaanse bedrijven die in Honduras zijn gevestigd, hebben een slechte reputatie.

De Hondurese Maquiladores zijn hoofdzakelijk actief voor de Amerikaanse kledingindustrie : in de delegatie zijn twee bedrijven vertegenwoordigd die voor Wrangler, Levi’s en Nike werken. Na koffie en bananen is kleding het derde exportproduct van Honduras geworden. Maar het arme Centraal-Amerikaanse land zoekt uitbreiding, en die is met een werkloosheidspercentage van 34 % op een bevolking van 5,5 miljoen erg welkom. Europa moet soelaas brengen. Sofia Bobak weet ook wel dat dit eerste contact met Europa beleefdheidsontmoetingen zal opleveren, maar ze is ervan overtuigd dat er op korte termijn Belgische ondernemers een kijkje zullen komen nemen in haar land.

Sofia Bobak is een gedroomde verkoopster voor Honduras. De 32-jarige Hondurese is de kleindochter van generaal Tiburcio Carías, die de centrumrechtse Nationale Partij oprichtte en van 1932 tot 1949 president was van Honduras. Bobaks vader was ambassadeur in Washington en Parijs. Sofia trok mee de wereld rond, deed haar middelbare studies in Parijs en zat al op haar zestiende aan de Parijse universiteit. Toen een jaar later haar vader zijn Parijse post moest verlaten, vond hij haar wat te jong om alleen in de Lichtstad achter te blijven. Sofia Bobak vervolledigde haar studies politieke wetenschappen in Honduras. In 1986 startte ze haar eigen diplomatieke carrière op 21-jarige leeftijd. Ze werd eerste secretaris op de Brusselse ambassade. Vijf jaar later werd ze consul-generaal en tenslotte commercieel raadgever.

In ’95 verliet ze de diplomatie en startte als zelfstandig consultant. Wat een half jaar geleden uitmondde in de oprichting van EUCA, met kantoor in Honduras en Brussel. EUCA is zoals de afkorting laat vermoeden een Europees consultingbedrijf voor Centraal-Amerika, hoewel de nadruk tot op heden vooral op Honduras lag.

Sofia Bobak reist twee keer per jaar naar Honduras. “Ik ben homeless, maar in Brussel voel ik me goed,” zegt ze. Sofia Bobak getrouwd met een Belg woont in Overijse. Wie met haar een informele babbel wil hebben, kan altijd eens gaan kijken op de golf in Overijse. Als haar werk het toelaat, gaat ze daar een balletje slaan.

SOFIA BOBAK (EUCA) Honduras is goedkoop, levert goede kwaliteit en goedkoop transport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content