Honderd kaarsjes in Bellerive

PGA-BEKER Deze week wordt de laatste Grand Slam van het PGA Championship gespeeld. © GF

Het laatste Grand Slam-toernooi van het seizoen, het PGA Championship, viert dit jaar zijn honderdste editie. Het toernooi werd opgericht in 1916 en werd lang gespeeld volgens de match play-formule. De klassieke stroke play deed pas in 1958 zijn intrede. Deze week ontvangt het parcours van de Bellerive Country Club (par 70, 6702 meter) in Saint Louis in Missouri de jarige. Het terrein werd aangelegd door de mythische Robert Trent Jones. Er is een dichte rough, met enorme bunkers en meerdere vijvers. Daarmee is de championship course een van de meest gerenommeerde in de Verenigde Staten. Het parcours was al de gastheer voor de US Open in 1965 (gewonnen door Gary Player) en voor het PGA Championship in 1992 (gewonnen door Nick Price). Hole nummer 6 (par 3, 190 meter) wordt beschouwd als een van de moeilijkste ter wereld.

Historisch gezien is het PGA Championship zo goed als gereserveerd voor Amerikaanse kampioenen. Lange tijd werd het kampioenschap gespeeld op hetzelfde moment als de Britse Open. De Zuid-Afrikaan Gary Player was de eerste buitenlander die het toernooi won in 1962. En het was wachten tot 2008 vooraleer de Ier Padraig Harrington de trofee meenam naar Europa. Sindsdien staan ook de Duitser Martin Kaymer (2010) en de Ier Rory McIlroy (2012 en 2014) op de tabellen.

Op zes weken van de Ryder Cup belooft het toernooi zeer interessant te worden. Voor veel kandidaten die naar een selectie hengelen wordt het de laatste kans om een grote slag te slaan. Dan denken we vooral aan Tiger Woods. De voormalige nummer een van de wereld heeft bijna geen enkele kans om rechtstreeks geplaatst te worden voor het Amerikaanse team. Maar de kapitein Jim Furyk is altijd bereid hem een van de vier wildcards te geven. Enkele weken geleden leek dat nog onwaarschijnlijk, maar Woods heeft zijn tweede jeugd gevonden. Dat heeft hij onlangs nog bewezen met twee mooie prestaties op de Britse Open in Carnoustie en het WGC Bridgestone in Akron.

Woods heeft al vier keer het PGA Championship gewonnen: in 1999 en 2006 in Medinah, in 2000 in Valhalla en in 2007 in Southern Hills. Het kampioenschap geeft hem vleugels. Als hij een mooie prestatie neerzet in Bellerive, kan hij zeker deel uitmaken van de twaalf geselecteerden die de Amerikaanse vlag verdedigen op het parcours van Golf National in Parijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content