Hondenkoekjes van eigen deeg

© WOUTER RAWOENS

Een flinke hond verdient een gezond koekje. Bij GOOD !D in Brecht rollen ongeveer 2,5 miljoen beloningskoekjes per dag van de band.

Hondenkoekjes van eigen deeg

specialist in dierensnacks

Er huppelt een puppy rond ten huize Goossens. “Het is mijn eerste hond. Eindelijk kan ik mijn producten thuis uittesten”, lacht Manuel Goossens (36). Hij richtte in 2002 GOOD !D op, dat uitgroeide tot een specialist in snacks voor dieren. Zijn eerste stappen in de dierenvoedingssector deed hij al toen hij twaalf jaar was. Op zijn vijftiende vond hij een automatisch voederbakje uit. De dierenspeciaalzaak Tom & Co werd zijn eerste klant.

GOOD !D maakt koekjes voor honden en katten voor huismerken van supermarkten, groothandels en dierenspeciaalzaken. In 2006 lanceerde GOOD !D het merk hupple, dat intussen in zeventien landen wordt verdeeld. Het was wel wachten tot in 2013 eer GOOD !D met een eigen productielijn startte.

Een nieuwe mijlpaal bereikte het bedrijf in 2016, toen het productieproces het IFS-certificaat (International Food Standard) kreeg. “Dat is de hoogste kwaliteitsstandaard in onze sector”, stelt Goossens. “Voor dierenvoeding is het er misschien zelfs een beetje over. De supermarkten catalogeren onze producten als voeding, waardoor we ook aan die hoge eisen moeten voldoen. Voor onze export was het een zegen, want een IFS-certificaat opent veel deuren.”

Nog in 2016 startte GOOD !D met pharma.pet, een lijn met voedingssupplementen en vitamines voor honden. Manuel Goossens stond ook aan de wieg van een handelsprotocol tussen België en China voor huisdierenvoeding. Sinds eind vorig jaar mag GOOD !D exporteren naar China. Bij GOOD !D werken zeventien mensen. In 2019 boekte het 250.416 euro bedrijfswinst.

DE GRONDSTOFFEN
DE GRONDSTOFFEN “Hondenkoekjes en koekjes voor mensen hebben dezelfde basisgrondstof: bloem”, zegt Manuel Goossens, de CEO van GOOD !D. Wees gerust: er zijn ook veel verschillen. Meel van dierlijke oorsprong vindt u wel in de ingrediëntenlijst van de hondenkoekjes van GOOD !D, maar niet in uw koekje voor bij de koffie. Behalve met droge grondstoffen werkt GOOD !D ook met vloeistoffen. “In de eerste plaats water,” vertelt Goossens, “en daarnaast ook dierlijke vetten in vloeibare vorm. Honden zijn bijvoorbeeld dol op kippenvet.”© WOUTER RAWOENS
IN DE MIXER De droge grondstoffen vallen automatisch uit de silo's in een kom. Na toevoeging van de vloeistoffen en enkele premixes wordt het geheel gemixt tot een deeg. De volgorde en de timing hebben een grote invloed op het productieproces en de smaak. Ondanks een dagproductie van ongeveer 2,5 miljoen koekjes werkt GOOD ID! met relatief kleine batches van telkens 50 kilogram.
IN DE MIXER De droge grondstoffen vallen automatisch uit de silo’s in een kom. Na toevoeging van de vloeistoffen en enkele premixes wordt het geheel gemixt tot een deeg. De volgorde en de timing hebben een grote invloed op het productieproces en de smaak. Ondanks een dagproductie van ongeveer 2,5 miljoen koekjes werkt GOOD ID! met relatief kleine batches van telkens 50 kilogram.© WOUTER RAWOENS
KOUDE EXTRUSIE Via een pompsysteem komt het deeg in een extruder. Daar wordt het vacuüm getrokken en met een snel draaiende schroef, de worm, onder hoge druk door een matrijs geperst.
KOUDE EXTRUSIE Via een pompsysteem komt het deeg in een extruder. Daar wordt het vacuüm getrokken en met een snel draaiende schroef, de worm, onder hoge druk door een matrijs geperst. “We werken met koude extrusie omdat we zo veel mineralen en vitamines in het koekje kunnen bewaren”, zegt Manuel Goossens. “Om dezelfde reden bakken we onze koekjes ook niet.”© WOUTER RAWOENS
RAZENDSNEL SNIJDEN De deegstreng komt in de gewenste vorm, bijvoorbeeld een kluifje, op een transportband terecht, waarover lucht wordt geblazen om het product licht af te koelen en het te drogen. Zo komt het in ideale omstandigheden aan de snijmachine. Razendsnel snijdt die de koekjes op de juiste dikte.
RAZENDSNEL SNIJDEN De deegstreng komt in de gewenste vorm, bijvoorbeeld een kluifje, op een transportband terecht, waarover lucht wordt geblazen om het product licht af te koelen en het te drogen. Zo komt het in ideale omstandigheden aan de snijmachine. Razendsnel snijdt die de koekjes op de juiste dikte.© WOUTER RAWOENS
RUSTEN EN VERHITTEN Na het snijden mogen de koekjes even rusten. Vervolgens krijgen ze eventueel - afhankelijk van het land van bestemming - nog een hittebehandeling.
RUSTEN EN VERHITTEN Na het snijden mogen de koekjes even rusten. Vervolgens krijgen ze eventueel – afhankelijk van het land van bestemming – nog een hittebehandeling. “Voor de export naar sommige landen is die een vereiste”, verklaart Manuel Goossens.© WOUTER RAWOENS
VERPAKKEN In het lab wordt het vochtgehalte van de koekjes gemeten. Als dat onder controle is, zijn ze klaar om verpakt te worden. Een transportlijn brengt de koekjes naar een machine, die ze in de juiste hoeveelheid afweegt. Daarna worden de potten gevuld.
VERPAKKEN In het lab wordt het vochtgehalte van de koekjes gemeten. Als dat onder controle is, zijn ze klaar om verpakt te worden. Een transportlijn brengt de koekjes naar een machine, die ze in de juiste hoeveelheid afweegt. Daarna worden de potten gevuld.© WOUTER RAWOENS
EINDCONTROLE De potten met koekjes passeren nog langs een metaaldetectiesysteem. Na een geautomatiseerde gewichtscontrole krijgt elke pot een vervaldatum en een uniek lotnummer.
EINDCONTROLE De potten met koekjes passeren nog langs een metaaldetectiesysteem. Na een geautomatiseerde gewichtscontrole krijgt elke pot een vervaldatum en een uniek lotnummer. “We werken met een stamboom van lotnummers”, legt Goossens uit. “We moeten binnen de drie uur de oorsprong van ons product, inclusief de componenten, kunnen traceren.”© WOUTER RAWOENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content