Homo sedens

Is het u al opgevallen? Dat wie met een GSM telefoneert, ook letterlijk mobiel is? Dat hij door de kamer ijsbeert, wat ronddrentelt, maar haast nooit zittend, met een verkrampte hoek tussen nek en schouder, door de hoorn spreekt? Natuurlijke kantoormobiliteit: het is meteen het uitgangspunt van High Office, specialist in zittend bewegen.

Meer en meer mensen gaan gebukt onder rugklachten; daarover kan elke dokter, kinesist of osteopaat meespreken. Net als over het feit dat de werkomgeving van de mens een grote invloed uitoefent op deze evolutie. Steeds meer werknemers brengen hun dagen al zittend door. Achter de computer van de redactie, aan de balie van de receptie, het loket van de bank, in de diepe stoel van de auto, enzovoort. En misschien klinkt dit standpunt intussen als een cliché, maar beweging is noodzakelijk voor onze spieren en botten. “Je kunt er niet genoeg op hameren”, voegt Carl Dierckx, zaakvoerder van High Office – een onderdeel van Nirwana – eraan toe. Dat Nirwana begon pakweg tien jaar geleden in Antwerpen, met als boodschap het “gezond en natuurlijk slapen”.

Carl Dierckx

heeft zijn geitenwollensokken van die tijd – gelukkig – omgeruild voor een los pak. Ook zijn houding ten opzichte van het bedrijfsleven heeft een nuchtere ontwikkeling ondergaan: het Nirwana dat hij tien jaar geleden opstartte, is uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met zo’n 10 werknemers en een omzet van om en bij de 80 miljoen. “Eigenlijk zijn wij met de gezondheid bezig. Met slapen. Met lopen, want wij hebben een uitgebreide collectie zgn. elegante, voetvriendelijke schoenen. En uiteindelijk met zitten en werken. Die uitbreiding is spontaan gegroeid. Onze klanten vroegen ernaar. Vandaar dus ook de lancering van High Office, een kantoorconcept – en dus geen merk – met het accent op dynamiek en beweging.”

Als je hem de hand schudt, en hij zich daarvoor rechtop uit zijn stoel heft, wordt meteen het één en ander duidelijk. Carl Dierckx kreeg van de schepper aardig wat centimeters mee; de man is bijna twee meter groot. En weet dus alles van onaangepaste tafels en stoelen, en het daarbij horende ongemak. “Ik vind de situatie in dit land werkelijk ongelooflijk”, zegt hij. “Kijk maar eens rond. In de meeste kantoren – ministeries geven een nog duidelijker beeld – zit iedereen aan exact hetzelfde werkblad, op exact dezelfde stoel. Het enige wat misschien aangepast kan worden, is de hendel onder het zitblad van de stoel. Maar die wordt meestal maar één enkele keer ingesteld. Vanaf dan raakt niemand er nog aan. Geef toe dat dat op zijn minst merkwaardig is. Iemand van twee meter lang zit aan dezelfde tafel en op dezelfde stoel als iemand van een meter vijftig! Ze dragen toch ook niet dezelfde maat schoenen!” Hij haalt de Scandinavische landen aan als voorbeeld, en ook Nederland scoort hoog. België heeft nog veel te leren, zegt hij, terwijl hij zijn tafelblad verstelt, het enkele centimeters hoger plaatst, en ik wat onhandig zit te wiebelen op een bewegende stoel.

“De gemiddelde lengte van de mens is de laatste eeuw met zo’n tien centimeter toegenomen. Maar de tafelhoogte is in diezelfde eeuw met ongeveer tien centimeter verlaagd! Meet het straks maar uit. Wedden dat je werkblad 70 à 75 cm hoog is. Dat zou minstens vijf tot tien centimeter hoger moeten liggen! En verstelbaar moeten zijn. Denk maar aan de middeleeuwse monniken. Die gaven de voorkeur aan rechtopstaand werken, met een schuin werkblad, dat naar de ogen gericht is. Het zijn die dingen die High Office aanbiedt. Flexibiliteit. De homo sedens, de zittende mens, moet een aangepast werkklimaat krijgen. Sommige mensen zitten dagelijks zes tot acht uur en zelfs meer. Onze fysiologie is daar niet op afgestemd. Onze psychologie trouwens ook niet. Bewegen is noodzakelijk. Vandaar dus onze tafels met verstelbare hoogte, stoelen waarop je rustig kunt zitten en zonder het te weten toch beweegt omdat bijvoorbeeld het zitblad met elke beweging die je maakt, mee balanceert. Kasten en opbergruimtes die op een bewuste plek geïnstalleerd zijn, en gezonde bewegingen stimuleren, en noem maar op. Vertegenwoordigers, taxichauffeurs, en andere mensen die veel in de auto zitten, horen hun zithouding zo optimaal mogelijk in te stellen. De huidige autostoelen zijn allesbehalve goed voor het onze wervelkolom…”

De toekomst

van High Office ziet er veelbelovend uit. Dat komt in de eerste plaats omdat deze afdeling van Nirwana niet echt een dreigende concurrent heeft. High office is bovendien een concept; vrij van merkgebondenheid. Wat niet wil zeggen dat de verkochte merknamen geen beperking kennen: de meeste “gezonde” kantoormeubelen komen uit de Scandinavische landen. Een greep uit het aanbod: Kinnarps, Stokke, Hagas, Ole Wolffn Brink, Ass, SiS… Maar High Office heeft buiten het zogenaamde marktmonopolie duidelijk meer en betere troeven in handen. Bij High Office wordt elke klant te woord gestaan door een kinesist, ergonoom of licentiaat lichamelijke opvoeding. Komt daarbij dat High Office kan stoelen op een tienjarige ervaring in gezond en natuurlijk slapen, zitten en bewegen. En dat High Office een totaalconcept biedt; van advies voor de juiste stoel, tot de juiste verlichting en verluchting en noem maar op.

“Wij verkopen al jarenlang de kniestoel. Dat is de stoel waarbij je beide knieën plooit en op een daarvoor bestemd kussentje legt. Met die houding wordt er een grote hoek gevormd tussen bekken en knieën. Want het bekken, dat vormt het fundament van ons lichaam. Een goede stoel heeft een zitvlak dat lichtjes naar voren gekanteld is, waardoor het bekken een betere uitgangshouding heeft. Wervels moet je werkelijk goed behandelen. Zeker in deze tijd van de ‘zittende mens’. Want niet alleen op het werk, ook thuis brengt de mens steeds meer tijd al zittend door. Denk maar aan de avonden voor de televisie…”

In oktober

organiseert High Office een groot ergonomisch congres in het Antwerps Bouwcentrum. “Bedrijfsartsen kloppen steeds vaker bij ons aan. Intussen hebben we heel veel ervaring vergaard. En natuurlijk kunnen we van de bedrijfsartsen nog veel leren. De uitwisseling van kennis en ervaring is bijzonder interessant. Neem nu onze schommelende kniestoelen. Die verkopen al jarenlang zeer goed. Maar het viel ons toen op dat we ze zo weinig in bedrijven zagen. Dus gingen wij op zoek naar de reden daarvoor. Aan het zitgemak kon het niet liggen. Dat was immers precies de reden waarom mensen die stoelen kochten. Als het aan de esthetica zou liggen, dan was het aan ons om een vormgever onder de arm de nemen. Maar ook daar scheen het niet aan te liggen. Na verloop van tijd werden we wijzer, mede door de informatie die bedrijfsartsen ons verschaften. De mentaliteit, dat was het probleem. Bewegen in de werkruimte, dat voer je niet zomaar in. Werkgevers hebben er in eerste instantie moeite mee. Ze vrezen dat die mobiliteit de efficiëntie niet ten goede komt. Dat heeft allemaal tijd nodig. Toch groeit de interesse vaak spontaan. Heel vaak heb je één werknemer die zelf de beslissing neemt om op eigen kosten een goede, beweeglijke stoel te kopen (tussen de 20.000 en 35.000 frank). Bijvoorbeeld omdat hij veel rug- of nekklachten heeft. Zogauw die persoon afwezig is, krijgt de stoel een andere eigenaar. Collega’s willen erop zitten, voelen het verschil met een gewone stoel duidelijk. Ja, en als de werkgever ook ‘bezeten’ raakt door een betere stoel, dan is de weg voor een gezonde, natuurlijke en dynamische kantoorinrichting natuurlijk vrij gemaakt”.

MARGOT VANDERSTRAETEN, ERIK TANGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content