Hok met vol pension

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Vrijdag 10 maart opent in Hoeselt een hotel voor 8000 duiven. Het World Pigeon Center trekt verbazend veel business en technologisch vernuft aan.

Bouwvakkers werken ijverig aan wat binnenkort een congreszaal zal zijn. De ruimte is nu nog kaal en leeg. Maar de vierkante meters van de muren, die met lichtreclame zullen worden bedekt, zijn allemaal al verkocht. Vanaf 10 maart is de congreszaal een van de centrale ruimtes in het World Pigeon Center, een internationaal duivencentrum in het Limburgse Hoeselt met hokken voor duizenden vliegbeesten.

“Dit wordt de place to be voor de duivenliefhebber in de hele wereld,” zegt initiatiefnemer Jean-Louis Jorissen, die zich alvast warm maakt voor de feestelijke opening volgende vrijdag. “In 1950 telde ons land bijna een kwart miljoen duivenmelkers. Sindsdien is er een constante terugval. Met initiatieven zoals het World Pigeon Center zal de sport tot nieuwe hoogten uitschieten.” Het centrum kan 8000 duiven herbergen. Die krijgen een constante verzorging en medische begeleiding. Vanuit Hoeselt worden er ook wedstrijden georganiseerd.

Het idee voor het World Pigeon Center rijpte begin jaren negentig bij Jorissen en zijn zakenpartner Jos Thoné. Jorissen, een apotheker van vorming, leidt sinds 1981 de NV Comed, een KMO met 25 werknemers uit Hoeselt die zich toelegt op de productie en verkoop van geneesmiddelen. Comed is gespecialiseerd in medicijnen voor duiven, wat in 1999 een omzet opleverde van 200 miljoen frank. Het bedrijf exporteert naar veertig landen. In 1985 volgde Jean-Louis Jorissen een bijzondere licentie aan de Université de Liège(ULg) in de geneeskundige behandeling van gevogelte. Op die manier groeiden de contacten met Jos Thoné, een verwoed duivenmelker. Thoné is al vier maal wereldkampioen geweest.

“Jos en ik zijn allebei al vijftig. We hadden even goed kunnen uitbollen. Maar ons centrum is een gedroomd thema voor België. De Belgische duif is uniek in de wereld,” vertelt Jorissen. “Het moeilijke met duiven is de zeer intensieve verzorging die de dieren nodig hebben. De meeste melkers zijn ‘s morgens en ‘s avonds twee uur in de weer met voeren, verzorgen en schoonmaken. Ze kunnen ook niet op vakantie. De verzorging van duiven kan je niet zomaar aan de buurman overlaten.” De dieren mogen in het World Pigeon Center komen logeren maar kunnen ook een permanent onderkomen in het centrum vinden. Dat kost hun baasjes 20.000 frank per jaar. Het is zelfs mogelijk dieren te huren om deel te nemen aan wedstrijden.

Het World Pigeon Center mikt op een internationaal klantenbestand. In maart 1998 werd de eerste steen van het gebouw gelegd. De investering, die aanvankelijk op 50 miljoen werd begroot, loopt op tot 200 miljoen frank. Het belang van het initiatief wordt meteen in de cijfers duidelijk. Al tijdens het eerste boekjaar, in 2000, zal het centrum break-even draaien. “We kunnen maximaal 8000 duiven herbergen. Maar bij een bezetting van 2000 dieren komen we al uit de kosten. Het eerste jaar willen we een omzet van 100 miljoen frank halen.”

In Hoeselt ontwikkelt zich een wetenschappelijke en technologische cluster van dierenvoeding, veeartsenij en horeca. De dieren worden verzorgd, gevoederd en medisch begeleid door dertig werknemers. Er zal een nauwe samenwerking met de ULg worden onderhouden. De afdeling veeartsenij analyseert nauwlettend de gedragingen en uitwerpselen van de dieren. Een universiteit in Caïro toont interesse voor het afval en wil het gebruiken voor de optimalisatie van konijnenvoer. De uitwerpselen worden via een automatische transportband afgevoerd. De dertig kilo die de duiven dagelijks uitscheiden, worden gerecycleerd door boomkwekers in de omgeving. Verder is er een biomedisch instituut in opbouw, met diverse partners uit de farmaceutische industrie. Kunstmatige inseminatie is een van de onderzoeksobjecten.

Voor de horeca binnen de nieuwe cluster zal de vermaarde traiteur Carpe Diem uit Tongeren zorgen. Die is dringend aan expansie toe en bouwt op een terrein naast het centrum een nieuwe faciliteit. Carpe Diem ziet wel brood in de “tienduizenden” duivenliefhebbers die jaarlijks de internationale duivencongressen afdweilen.

Maar vooral de samenwerking met de beursgenoteerde telecomoperator NV Versatel Telecom Belgium neemt spectaculaire vormen aan. Het bedrijf zorgt voor een volledig uitgebouwde communicatie-infrastructuur, en maakt van het Versatel-filiaal aan de Industrielaan in Hoeselt meteen een regionaal kantoor. De duivenhokken worden uitgerust met glasvezelverbindingen en camera’s, zodat een duivenliefhebber in Taiwan via internet op elk moment kan nagaan hoe zijn blauwe geschelpte het stelt in het verre Limburg. “We koppelen de communicatie van de toekomst aan een van de eerste communicatiemiddelen, de duif,” verklaart managing director Philip Mathuis de interesse van Versatel voor het duivenhotel. “Via internet kan de klant de duivensport on line beoefenen. We hopen via de nieuwe technologie ook de jeugd opnieuw warm te maken voor de duiven.” De gemiddelde leeftijd van de duivenmelker in België is 62 jaar.

Voor Versatel is het World Pigeon Center een duidelijke win-winoperatie. Niet alleen door de aandacht voor het duivengebeuren. De communicatielijnen zullen intensief worden gebruikt, want in Hoeselt zullen in het seizoen, van april tot september, bijna dagelijks vluchtwedstrijden worden gehouden. Op grote schermen in het ‘duivencafé’ kan het lossen van de duiven worden gadegeslagen. Bovendien krijgen de duiven in hun ring aan de poot een chip ingeplant, die via de computer de juiste vluchttijd registreert.

Het Taiwanese tv-station TAO heeft al een permanente stek in het duivenhotel gehuurd. Gokken op duiven is bij de Aziaten een rage, met een wekelijkse pot van naar schatting 70 miljoen frank. Voortaan kunnen de Taiwanezen rechtstreeks op de Europese wedstrijden gokken, via de glasvezelverbinding van Versatel.

Versatel maakt van het World Pigeon Center ook zijn regionale hoofdkantoor. De aanwezige faciliteiten, horeca incluis, kunnen zo’n 1300 personen opvangen. En de technologie leent zich tot videoconferenties of de uitbouw van callcenters. “Voor de ontwikkeling van die centra hebben we een speciaal opleidingsprogramma in onze provincie,” zegt Piet Schiepers, voorzitter van de GOM Limburg: “Het World Pigeon Center wordt hightech zoals we het in Limburg nog nooit hebben gezien. Onze autosector is erg kwetsbaar. Daarom moeten we hoogtechnologische projecten promoten die een unieke en wereldwijde uitstraling hebben.”

FOTO 5

Wolfgang Riepl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content