Hoger, groener, alternatiever
De vastgoedbeurs Mipim in Cannes bracht vier fundamentele tendensen aan het licht.
1. Russische invasie
Nog nooit werd er zoveel Russisch gesproken op de Croisette als tijdens de vastgoedbeurs Mipim van 13 tot 16 maart 2007. De beurs verwelkomde 77 % meer Russische deelnemers dan in 2006. Sponsor van de openingsparty, mastodontprojecten en dure feestjes konden niet verhelen dat het geheel meer glamour dan focus uitstraalde. Op de stand van Moskou kregen de bezoekers van de talrijke rijzige blondines alvast meer gratis champagne dan informatie.
Door de stijgende olieprijs heeft Rusland nu ook zijn leger multimiljardairs. Een rondvraag leert dat dit geld amper interesse toont voor Belgisch vastgoed. En is het koosjer? Michael Lange, voorzitter van Jones Lang LaSalle Russia: “De reputatie, dát is het enige risico.”
In tegenstelling tot vorig jaar, was Azië met Dubai, Qatar, Koeweit, Abu Dhabi en Saudi-Arabië sterk, maar niet overdreven aanwezig. India, China en Japan kwamen wel rijkelijk aan bod in het conferentieprogramma van de beurs. Ook Singapore (200 vierkante meter) maakte indruk.
Blijkbaar neemt Mipim Asia een hap in het marketingbudget. In september 2008 organiseert Reed Midem de eerste editie van Mipim Horizons, een beurs voor de groeimarkten.
2. Ecoprojecten
In 2008 verkiest Mipim ook een milieuprijs. Projectontwikkelaars en architecten beklemtonen nu al dat hun projecten milieuvriendelijker zijn dan ooit. Windowdressing of ecologisch plichtsgevoel? Paul Renson, voorzitter van Renson Ventilation: “Natuurlijk wil iedereen milieuvriendelijke gebouwen. Maar het mag niets kosten. Een Franse enquête bij de projectontwikkelaars leert dat driekwart het niet zag zitten om er meer voor te betalen.” De premies die deze regering dit weekend vooropstelde, zijn onvoldoende om ecologische investeringen (ten minste 10 % extra) te financieren.
Philip Bay (Colliers International), wiens renovatieproject in Sri Lanka van de jury een speciale ecoprijs kreeg: “Gebouwen zijn verantwoordelijk voor de helft van de CO2-uitstoot. Ecologische investeringen zijn niet duur, althans als je drie keer nadenkt en ook rekening houdt met de besparingen op energie, ook door bij de bouw lokale grondstoffen te gebruiken.”
3. Steden nemen voortouw
Indrukwekkende woontorens zijn in alle landen een ecologisch verantwoord initiatief voor laaggebouwde woonwijken. Immens hoge, vreemd gewelfde gebouwen, nog grotere shoppingcentra, nieuwe multifunctionele stadswijken zijn een trend in de steden.
Architect Jo Crepain: “In Cannes is de interesse voor architectuur toegenomen, gelukkig ook voor stedenbouw. Ook in ons land komt eindelijk goed overwogen stadsplanning aan bod. Wat Gent in Cannes laat zien, belooft.”
4. Alternatief vastgoed
Het rendement in de klassieke segmenten van het commercieel vastgoed (kantoren, semi-industrieel en retail) staat onder druk. Onder impuls van die yield compression gaan investeerders op zoek naar alternatieven . Die vinden ze deels door zelf te ontwikkelen en in niet-klassiek vastgoed: hotels, themaparken en resorts.
Stephen Pyne (ING RE): “Wij beschouwen alternatieven als seniorenvastgoed, gevangenissen, rusthuizen of infrastructuurwerken vandaag volwaardig. De klassieke markt is te matuur en deze performantere niches vangen ook conjunctuurschokken op door de gelijkmatige cashflow, soms door de regering gewaarborgd.”
H.B. /L.V.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier