Hoge inzet voor Faldo
De twee kapiteins, de Engelsman Nick Faldo (51 jaar) en de Amerikaan Paul Azinger (48 jaar), zijn twee heel verschillende mensen. Op de wip van de jaren tachtig naar de jaren negentig was eerstgenoemde de beste speler van de wereld – hij won zes majors. Vandaag heeft hij vooral een hoog showbizzgehalte. Drie keer getrouwd en gescheiden, als kind naar de balletschool en vandaag een ster op de Amerikaanse televisie, meer bepaald Golf Channel en CBS. En daarvoor was hij actief bij ABC, samen met ene Paul Azinger.
Als speler was Faldo koud en afstandelijk, gehaat door veel collega’s, maar vandaag is hij extraverter. Azinger heeft een sympathieker imago, vooral omdat hij vijftien jaar gelezen zijn carrière moest afbreken als gevolg van een kankergezwel. Maar die zachte aard is veeleer een masker. Azinger zal zich zeker niet in de hoek laten dringen door Faldo. Als speler stond hij er al om bekend dat hij altijd zei wat hij dacht, en daarom botste hij ook met jongens als Greg Norman en Seve Ballesteros. Hij vernederde zelfs ooit Faldo, toen hij van de daken ging schreeuwen dat hij de Brit ondanks zijn kankerprobleem had geklopt.
Natuurlijk speelden beide kapiteins vroeger zelf mee in de Ryder Cup. Faldo nam elf keer deel, zijn Amerikaanse collega vier keer. Maar als kapitein staat er deze keer veel meer op het spel voor de Brit. Als de Amerikanen winnen, dan wordt Azinger verheven tot een nationale held die de Europese dominantie kon doorbreken. Van Faldo is het normaal dat hij wint, hij heeft immers het sterkste team. “De Amerikanen zullen zeer gemotiveerd zijn”, beseft Nick Faldo. “Wat de Ryder Cup zo fantastisch maakt, is dat er niet voor het geld wordt gespeeld. Alleen voor de eer.”
Waarmee Faldo meteen ook wijst naar de achilleshiel van de Amerikanen: ze kunnen zich als team niet naar een hoger niveau tillen. Dat is precies de kracht van de Europeanen, die goed aan elkaar hangen en ervan genieten om de Amerikanen samen te verslaan. Zei Azinger eens over Severiano Ballesteros, een paar keer zijn tegenstander in de Ryder Cup: “Opvallend toch, hoe hij tijdens de Ryder Cup veel vaker hoestaanvallen heeft dan anders…”.
Op het groen gedragen de Europeanen zich inderdaad als voetballers die hun vreugde bij ieder doelpunt uitbundig uiten, kreten en danspasjes incluis. De Europeanen schitteren ook altijd in het dubbelspel, waarin de zeer individualistische instelling van de Amerikanen een nadeel is.
John Baete
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier